Ιράν: Απειλές κατά της ζωής της δέχθηκε η κάτοχος Νόμπελ, Εμπάντι

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2008 13:02

Απειλές κατά της ζωής της από αγνώστους δέχθηκε σύμφωνα με σημερινές της δηλώσεις η Ιρανή Σιρίν Εμπάντι, η οποία έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, οι οποίοι την προειδοποιούσαν να «κλείσει το στόμα της».

«Στις 3 Απριλίου, στην πόρτα του κτιρίου στο οποίο βρίσκεται το γραφείο μου, βρέθηκε ένα σημείωμα που έγραφε: Σιρίν Εμπάντι, ο θάνατός σου πλησιάζει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εμπάντι, δικηγόρος και αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Εμπάντι είχε δεχθεί και πάλι απειλές κατά της ζωής της, το 2006.

«Οι απειλές εναντίον μου και εναντίον της οικογένειάς μου εντάθηκαν πρόσφατα. Αυτοί που θέλουν το θάνατό μου αντιτίθενται στις ιδέες μου. Συνεπώς δεν είναι δύσκολο να βρεθεί αυτός ή αυτοί που έγραψαν τα απειλητικά μηνύματα», τόνισε.

Η Εμπάντι, η οποία βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2003 για τον αγώνα της στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών στο Ιράν, προβαίνει συχνά σε διαμαρτυρίες προς τις αρχές για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της.

Την ανακοίνωσή της που έστειλε η Εμπάντι με φαξ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνόδευαν αντίγραφα των απειλητικών σημειωμάτων, το ένα από τα οποία τήν καλούσε να σταματήσει να εκφωνεί λόγους στο εξωτερικό.

«Σας προειδοποιήσαμε επανειλημμένα να κρατήσετε το στόμα σας κλειστό, όμως παρά τις προειδοποιήσεις μας εσείς συνεχίζετε να μιλάτε. Λοιπόν, για τελευταία φορά αναθεωρείστε τη συμπεριφορά σας γιατί θα εκδικηθούμε», αναφέρει ένα από τα απειλητικά σημειώματα.

Ενα άλλο σημείωμα φαίνεται ότι προέρχεται από μια ομάδα εχθρική προς την απαγορευμένη θρησκευτική μειονότητα μπαχάι.

«Κυρία Σιρίν Εμπάντι, σου ζητήσαμε να σταματήσεις την αντιισλαμική συμπεριφορά, αλλά συνεχίζεις να υπηρετείς τους ξένους και τους Μπαχάι και μάλιστα στο δρόμο αυτό έχεις εμπλέξει και την κόρη σου», αναφέρει άλλο σημείωμα.

«Λοιπόν θα την σκοτώσουμε για να καταλάβεις», αναφέρει το σημείωμα το οποίο υπογράφει η «Ενωση των αντι-Μπαχάι».

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει τον μπαχαϊσμό, μια συγκρητική θρησκεία που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, οι οπαδοί της οποίας θεωρούνται άπιστοι.

Η Εμπάντι τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι ανέθεσε σε ένα συνάδελφό της και μέλος του Κέντρου Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ίδρυσε η ίδια, να επιληφθεί της υπόθεσης με τις απειλές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα