Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά εν όψει Πάσχα

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2008 14:33
UPD:14:35

Εγκύκλιο με θέμα την εντατικοποίηση αγορανομικών ελέγχων στις αγορές κατά την πασχαλινή περίοδο εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Δημήτρης Σκιαδάς έπειτα από εντολή του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Βλάχου.

Στην εγκύκλιο, η οποία εστάλη προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, τονίζεται ότι ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, θα πρέπει να ελέγχονται οι επιχειρήσεις ως προς την αναγραφή των τιμών σε πινακίδες, την μη κανονική είσπραξη αξίας αγαθών, τη μη ζύγιση τροφίμων, ελλιποβαρείς πωλήσεις αλλά και κάθε άλλη παραβίαση των Αγορανομικών Διατάξεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, πέραν των αγορανομικών ελέγχων, πρέπει να ελέγχεται η αγορά και για τυχόν παραβιάσεις του Ν. 703/77 «Περί προστασίας του ελευθέρου ανταγωνισμού», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ο οποίος επιβάλλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις, οι οποίες επιχειρούν τη διαστρέβλωση του ανταγωνισμού, με μη σύννομες πρακτικές (δεσπόζουσα θέση, εναρμονισμένες πρακτικές, ολιγοπωλιακές ή μονοπωλιακές καταστάσεις κ.λ.π.).

Επιπλέον, όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο, οι έλεγχοί πρέπει να είναι εντατικοί σε καταστήματα λιανικής πώλησης αμνοεριφίων και οπωρολαχανικών καθώς και στις Λαϊκές Αγορές, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα παραπλάνησης

Επίσης σημειώνεται ότι ιδιαίτερη βαρύτητα, πρέπει να δοθεί στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης οπωρολαχανικών και κρεάτων, απ’ όπου την περίοδο των εορτών θα διακινηθούν, με προορισμό τις αγορές της χώρας, τα προϊόντα αυτά, προς κάλυψη των αναγκών της κατανάλωσης.


Ολόκληρο το κείμενο της εγκυκλίου:

ΘΕΜΑ: «Εντατικοποίηση αγορανομικών ελέγχων στις αγορές κατά την πασχαλινή περίοδο»

1. Με δεδομένο ότι, κατά τις πασχαλινές εορτές, η ζήτηση των αγαθών θα είναι αυξημένη, επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η λειτουργία της αγοράς να είναι ομαλή και σύμφωνη, τόσο με τον Αγορανομικό Κώδικα και τις Αγορανομικές Διατάξεις όσο και με τη νομοθεσία «περί Ανταγωνισμού».

2. Η παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά, κατά τη διάρκεια των εορτών αυτών, πρέπει να είναι έντονη, με κύριο στόχο την αποτροπή φαινομένων εκμετάλλευσης των καταναλωτών.

3. Προς την κατεύθυνση της ως άνω παραγράφου 2, ιδιαίτερα κατά τις εορτές αυτές, θα πρέπει να ελέγχονται οι επιχειρήσεις ως προς την αναγραφή των τιμών σε πινακίδες, την μη κανονική είσπραξη αξίας αγαθών, τη μη ζύγιση τροφίμων, ελλειποβαρείς πωλήσεις αλλά και κάθε άλλη παραβίαση των Αγορανομικών Διατάξεων.

4. Επί διαπιστουμένων αγορανομικών παραβάσεων, είτε αυτές είναι ποινικά κολάσιμες, είτε ποινικά και διοικητικά (Ν. 1401/83), είτε μόνο διοικητικά (Ν. 1732/87 και Ν. 3190/03 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3377/05) θα πρέπει να κινούνται κατά των παραβατών, οι προβλεπόμενες διαδικασίες εφαρμογής των νομίμων.

5. Πέραν των αγορανομικών ελέγχων, πρέπει να ελέγχεται η αγορά και για τυχόν παραβιάσεις του Ν. 703/77 «Περί προστασίας του ελευθέρου ανταγωνισμού», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ο οποίος επιβάλλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις, οι οποίες επιχειρούν τη διαστρέβλωση του ανταγωνισμού, με μη σύννομες πρακτικές (δεσπόζουσα θέση, εναρμονισμένες πρακτικές, ολιγοπωλιακές ή μονοπωλιακές καταστάσεις κ.λ.π.).

6. Ανεξάρτητα των παραπάνω και επειδή κατά τις πασχαλινές εορτές, όπως συνηθίζεται, το ενδιαφέρον των καταναλωτών, επικεντρώνεται στην προμήθεια αμνοεριφίων και οπωρολαχανικών, οι έλεγχοί σας πρέπει να είναι εντατικοί σε καταστήματα λιανικής πώλησης τέτοιων προϊόντων και Λαϊκές Αγορές, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα παραπλάνησης (διάθεση εισαγομένων ως εγχωρίων), εφαρμόζοντας αν χρειασθεί τις διατάξεις του άρθρου 30 (παράγρ. 7) του Αγορανομικού Κώδικα.

7. Ιδιαίτερη επίσης βαρύτητα, πρέπει να δοθεί στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης οπωρολαχανικών και κρεάτων, όπου την περίοδο των εορτών θα συγκεντρωθούν, με προορισμό τις αγορές της χώρας, τα προϊόντα αυτά, προς κάλυψη των αναγκών της κατανάλωσης.

Τα κέντρα αυτά, αποτελούν, ως γνωστόν, τη βάση της διαμόρφωσης των τιμών μέχρι τον τελικό καταναλωτή και γι’ αυτό οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται με στόχο την αποφυγή κάθε αθέμιτης ενέργειας, που προσβλέπει στην κερδοσκοπία, παραεμπόριο και φοροδιαφυγή (υπερτιμολογήσεις, πλαστά-ανειλικρινή τιμολόγια, μη έκδοση τιμολογίων και άλλων παραστατικών κ.λ.π.) και έχει αντίκτυπο στην κατανάλωση και το δημόσιο συμφέρον.

8. Εξειδικεύοντας τον τομέα «Κρέατα και οπωρολαχανικά», που λόγω της πασχαλινής περιόδου, ο τομέας αυτός θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την αγορά και τον καταναλωτή, θα πρέπει ιδιαίτερη βαρύτητα στον έλεγχο να επιδείξετε στα πλαίσια:

α) Της εγκυκλίου μας Α2-549/9-2-07, που αφορά τις αθέμιτες πρακτικές του εμπορίου για ελληνοποιήσεις εισαγόμενων κρεάτων.

β) Της Κ.Υ.Α. Α2-1776/26-3-08 των Υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων σχετικά με αναγραφόμενα στοιχεία στις ετικέτες ζυγιστικών μηχανών κατά τη λιανική πώληση κρέατος.

γ) Το άρθρο 290 της Α.Δ. 14/89, όπως τροποποιήθηκε με την Α.Δ. 2/08 σχετικά με απαγόρευση ανασυσκευασίας κ.λ.π. των οπωρολαχανικών.

9. Με την ευκαιρία, σας υπενθυμίζουμε και την Απόφαση Α2-96/9-1-07 του Υφυπουργού Ανάπτυξης που εκδόθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 16 του Ν.3377/05, όπου καθορίζονται ανώτατες τιμές διάθεσης ορισμένων ειδών, που πωλούνται από κυλικεία χώρων ελεγχόμενης πρόσβασης, απόφαση που θα λαμβάνεται υπόψη κατά τους ελέγχους σας.

10. Τέλος, σας υπενθυμίζουμε το Ν. 2065/92 (άρθρο 47 παράγρ. 3), όπου ως αγορανομικοί ελεγκτές έχετε και την υποχρέωση να ενημερώνετε τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας-Οικονομικών για κάθε είδους φορολογική παράβαση, που θα διαπιστώσετε, κατά τους ελέγχους σας, στις αγορές.

11. Τα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εμπορικήs Ναυτιλίας προς τα οποία κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται όπως δώσουν τις ανάλογες εντολές αγορανομικών ελέγχων στις Υπηρεσίες που εποπτεύουν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα