Παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση στις τιμές ειδών διατροφής

Τρίτη, 15 Απριλίου 2008 10:47

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ διαστάσεις λαμβάνει πλέον η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών ειδών διατροφής ανά τον κόσμο και για το λόγο αυτό κορυφαίοι αξιωματούχοι του πλανήτη απηύθυναν έκκληση για ανάληψη έκτακτων μέτρων για τη σταθεροποίηση των τιμών, προειδοποιώντας για αύξηση της φτώχειας και κοινωνική αναστάτωση στη διάρκεια της υπουργικής συνόδου του G7 και των συνόδων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το Σαββατοκύριακο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. δέχθηκαν πιέσεις να αυξήσουν την αγροτική παραγωγή, με τη Γαλλία να υπογραμμίζει την ανάγκη να παραμείνει η Ευρώπη παγκόσμια αγροτική δύναμη μέσω της ενίσχυσης της παραγωγής της, της προώθησης των θέσεών της στις εμπορικές διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και της παροχής βοήθειας στις φτωχές χώρες.

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Μισέλ Μπαρνιέ κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών ειδών διατροφής και ταυτοχρόνως να σταματήσουν την κερδοσκοπία.

Ο Ρόμπερτ Ζέλικ

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, προειδοποίησε προχθές ότι ο διπλασιασμός των τιμών διατροφής την τελευταία τριετία θα μπορούσε να ωθήσει 100 εκ. άτομα στις πιο φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη ακόμη πιο βαθιά στην ένδεια και κάλεσε και αυτός τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα. Ηδη, η κρίση στον τομέα ειδών διατροφής έχει προκαλέσει συγκρούσεις σε χώρες όπως Αϊτή, Φιλιππίνες και Αίγυπτος.

Στα έκτακτα μέτρα που προώθησε ο Ζέλικ είναι μεταξύ άλλων η παροχή οικονομικής βοήθειας και η αύξηση των αγροτικών δανείων σε ορισμένες χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι τιμές ειδών διατροφής την τελευταία τριετία έχουν αυξηθεί 83% παγκοσμίως.

Ο Ζαν Ζιγκλέρ

Για μακρά περίοδο συγκρούσεων και εξεγέρσεων που θα συνδέονται με την άνοδο των τιμών και έλλειψη ειδών διατροφής μίλησε και ο Ζαν Ζιγκλέρ, συντάκτης της ειδικής έκθεσης του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή.

Ο ίδιος δε θεωρεί τη μαζική παραγωγή βιοκαυσίμων «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» εξαιτίας των συνεπειών της στην εκτίναξη των ειδών διατροφής ανά τον κόσμο. Για το λόγο αυτό, απηύθυνε έκκληση στο ΔΝΤ να αλλάξει την πολιτική των αγροτικών επιδοτήσεων και να σταματήσει να υποστηρίζει αποκλειστικά προγράμματα μείωσης του εξωτερικού χρέους, ενώ κατηγόρησε και την Ε.Ε. για την πολιτική των επιδοτήσεων και την πολιτική ντάμπινγκ στην Αφρική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα