Χρ. Φώλιας: Αλληλοσυμπληρώνονται οι αγωγοί Nabucco και Southstream

Τρίτη, 15 Απριλίου 2008 12:36
UPD:12:45

Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει στο έργο κατασκευής του αγωγού αερίου South Stream, ενισχύοντας περαιτέρω τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας στο Reuters.

«Συμφωνήσαμε να συμμετάσχουμε στο έργο South Stream», τόνισε ο κ. Φώλιας σε συνέντευξή του στο Reuters. «Συζητάμε τώρα κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες... Η πολιτική θέληση υπάρχει και από τις δύο πλευρές (Ρωσία και Ελλάδα). Αυτό είναι δεδομένο. Η Ρωσία είναι μεγάλος ενεργειακός παράγοντας και οι καλές σχέσεις που έχουμε είναι μόνο θετικό», ανέφερε ο κ. Φώλιας.

Ο αγωγός, ο οποίος θα κατασκευαστεί από την Gazprom και την ιταλική ENI, θα μεταφέρει 30 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου το χρόνο στη νότια Ευρώπη, με την Ελλάδα να γίνεται διαμετακομιστικό κέντρο του νότιου τμήματος του αγωγού μεταφέροντας αέριο προς την Ιταλία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε επίσης ότι δεν θεωρεί τον αγωγό Nabucco ανταγωνιστικό στο έργο South Stream. «Δεν θέλω να τους δω ως αθλητές που ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Θα έλεγα ότι αλληλοσυμπληρώνονται και παρέχουν στην Ευρώπη πολλούς παρόχους ενέργειας, κάτι που θεωρείται καλό».

Στο έργο South Stream εντάχθηκαν πρόσφατα η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία.

Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Ο κ. Φώλιας ανέφερε ακόμη ότι σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή του πετρελαϊκού αγωγού Ρωσίας-Βουλγαρίας-Ελλάδας, αξίας 950 εκατ. ευρώ, που συμφωνήθηκε το προηγούμενο έτος μετά από 14 χρόνια διαπραγματεύσεων.

«Έως τα τέλη του έτους, οι μελέτες, η χάραξη και η δημοπρασία για την κατασκευή του θα ολοκληρωθούν», δήλωσε ο κ. Φώλιας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Το έργο κατασκευής του αγωγού 280 χλμ θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου, μεταφέροντας πετρέλαιο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από το λιμάνι Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας.

«Το έργο έχει δρομολογηθεί. Η εταιρεία έχει ιδρυθεί, λειτουργεί και το έργο αυτό δεν χρειάζεται πλέον τις κυβερνήσεις», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα