Νομιμοποιούνται με ειδική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, περίπου 3.000-4.000 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και περίπου 15.000 μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις (ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα), που λειτουργούσαν χωρίς το ειδικό σήμα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, καθώς δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας.
Όπως είπε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρης Σπηλιωτόπουλος, με τη νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, επιλύεται το πρόβλημα της νόμιμης λειτουργίας σημαντικότατου αριθμού τουριστικών καταλυμάτων, που λειτουργούν χωρίς το νόμιμο ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ - σήμα το οποίο είτε δεν το έλαβαν ποτέ, είτε το σήμα που τους χορηγήθηκε έληξε και στην πορεία των ετών δεν ανανεώθηκε ποτέ.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η σκοπιμότητα της παρούσας ρύθμισης, είναι προφανής: Επιβάλλεται όλα τα τουριστικά καταλύματα να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας και να υπάγονται στον συνεχή τακτικό έλεγχο των αρμοδίων αρχών.
Επιπρόσθετα, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι η ρύθμιση αυτή είναι η «τελευταία που θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Μετά τη λήξη της προθεσμίας (εντός 4μήνου από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης) για την εφαρμογή της θα σφραγισθεί κάθε τουριστικό κατάλυμα, που λειτουργεί χωρίς το ειδικό σήμα λειτουργίας».
Εν τω μεταξύ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο υπουργός θα έχει υπογράψει την αναγκαία ΚΥΑ για τη σύσταση της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής συντονισμού πολιτικών του τομέα τουρισμού, προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτερη και ποιοτικότερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων που αναλογούν στον τομέα του τουρισμού.
Παράλληλα, έπειτα από δημόσια διαβούλευση, το υπουργείο προχώρησε στην υλοποίηση του νόμου για τον Ιαματικό Τουρισμό, με την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων, των οικονομικών επιβαρύνσεων, της διαδικασίας και των απαραίτητων δικαιολογητικών για την χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στις επιχειρήσεις Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας, Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού, Κέντρων Θαλασσοθεραπείας και Κέντρων Αναζωογόνησης.
Για την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού, προκηρύσσονται τις επόμενες μέρες τέσσερις διεθνείς πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την ανάδειξη φορέων διαχείρισης τεσσάρων νέων τουριστικών λιμένων, 840 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών συνολικά, στα Μάλλια της Κρήτης, στη Μυτιλήνη, στο Αργοστόλι και τη Ζάκυνθο. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η χωροθέτηση ενός Τουριστικού Λιμένα στο Κεφαλομάντουκο Κέρκυρας με 98 θέσεις ελλιμενισμού μεγάλων γιοτ και ενός Καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, με 100 θέσεις ελλιμενισμού.
Στην αφετηρία της νέας τουριστικής χρονιάς, ο υπουργός φάνηκε αισιόδοξος για την έκβασή της, χωρίς να δώσει συγκεκριμένα νούμερα.
Όσον αφορά τον κοινωνικό τουρισμό που ξεκινάει από το Μάιο και λήγει τον Μάρτιο του 2009, ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι θα διατεθούν 105.000 δελτία.
Εν όψει της έναρξης της φετινής τουριστικής περιόδου, ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος παρά τις δυσκολίες που, όπως σημείωσε, αντιμετωπίζουμε. Οπως είπε, τη φετινή χρονιά είναι σε εξέλιξη μια χρηματοπιστωτική κρίση σε όλη την Ευρώπη, παράλληλα με μια υποτίμηση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ, πράγμα που ωθεί ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους να στρέφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις διακοπές τους, ενώ ταυτόχρονα η αμερικανική τουριστική αγορά μάς θεωρεί ακριβό προορισμό. «Παρόλα αυτά, τα μηνύματα είναι θετικά. Παρ' ό,τι υπάρχουν οι δυσκολίες που σας ανέφερα, είμαστε αισιόδοξοι. Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα τουριστική χρονιά θα επιτύχει τους στόχους της», ανέφερε ο κ.Σπηλιωτόπουλος.
Οσον αφορά στην λειτουργία των γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού ο υπουργός ότι δεν λειτουργούν όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αφού σημείωσε ότι έχει δοθεί προτεραιότητα για την αισθητική και επικονωνιακή τους αναβάθμιση, τόνισε ταυτόχρονα ότι ο ΕΟΤ οφείλει «να ξεκουράσει όσους νοιώθουν κουρασμένους».
ΤΖΙΝΑ Ι.ΑΓΓΟΥΡΗ