Αλ. Κοντός: Καμία ολιγωρία στην ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008 19:47

Απορρίπτει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός τις αιτιάσεις περί ολιγωρίας της Πολιτείας σε ό,τι αφορά τις πυρόπληκτες περιοχές.

«Η ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων νομών της χώρας στον αγροτικό τομέα αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου. Χωρίς καμία ολιγωρία τους τελευταίους μήνες δρομολογήθηκαν άμεσα και με σωστές και διαφανείς διαδικασίες, όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε η ανασυγκρότηση να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό και πάνω σε βάση που να διασφαλίζει την ανάπτυξη των περιοχών αυτών» δήλωσε.

Δίνοντας στοιχεία για την πορεία της ανασυγκρότησης γνωστοποίησε τα ακόλουθα:

«1. Εγκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ από την Ε.Ε. το πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ για τις πυρόπληκτες περιοχές, ύψους 350 εκ. ευρώ και έχει εκδοθεί η σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή των ενισχύσεων.

2. Στις πυρόπληκτες περιοχές δραστηριοποιούνται 230 γεωτεχνικοί του ΕΛΓΑ πραγματοποιώντας τις σχετικές εκτιμήσεις.

Αποτέλεσμα της προσπάθειας τους είναι:

α. Να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις των ζημιών σε ζωικό και πάγιο κεφάλαιο, καθώς και σε αποθηκευμένα προϊόντα. Τα πορίσματα των εκτιμήσεων αρχίζουν να κοινοποιούνται άμεσα.

β. Η εκτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο ξεκίνησε πριν από 20 μέρες, καθώς σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση των καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών οι εκτιμήσεις έπρεπε να γίνουν μετά την αναβλάστηση των δένδρων. Οι εκτιμήσεις των ζημιών ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα αποσταλούν άμεσα τα πορίσματα στον κάθε πληγέντα αγρότη, έστω να γνωρίζει τις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσει για την ανασύσταση του φυτικού του κεφαλαίου.

3. Ήδη 45.000 πυρόπληκτοι παραγωγοί, που υπέβαλαν δηλώσεις ζημίας, έλαβαν ταμειακές διευκολύνσεις έναντι των ενισχύσεων που δικαιούνται ύψους 36 εκ. ευρώ.

4. Για τις ζωοτροφές συνολικά εστάλησαν 8.780 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 3.080 εκ. ευρώ εστάλησαν στο Νομό Ηλείας. Για την κατανομή των χρημάτων αυτών, παρότι ζητήθηκε με σχετική επιστολή από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να γνωστοποιηθεί από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις η κατανομή των ποσών αυτών στους κτηνοτρόφους προκειμένου να συσχετιστεί με το ζωικό κεφάλαιο αυτών, ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε.

5. Ολοκληρώθηκε από επιστήμονες των Γεωπονικών Πανεπιστημίων και του ΕΘΙΑΓΕ η ενημέρωση των γεωτεχνικών στους 7 πυρόπληκτους νομούς της χώρας, σχετικά με την αποκατάσταση και ανάπτυξη των τομέων της ελιάς, της αμπέλου και των λοιπών οπωροφόρων.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η επιμόρφωση γεωτεχνικών και κτηνοτρόφων σε θέματα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του τομέα της ζωικής παραγωγής.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν περισσότεροι από 50 γεωτεχνικοί σε κάθε Νομό.

6. Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τους Νομάρχες και τους Δημάρχους όλων των πυρόπληκτων περιοχών υπό την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις οποίες αφού ενημερώθηκαν για τις δράσεις που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013» σχετικά με την κατασκευή μεγάλων έργων, που αφορούν την υποδομή στον αγροτικό τομέα (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, υδατοδεξαμενές, αντιδιαβρωτικά έργα, αρδευτικά έργα και αγροτική οδοποιϊα), αναμένονται οι προτάσεις από τον κάθε Νομό, έτσι ώστε όπου υπάρχουν σχετικές μελέτες να προχωρήσει η δημοπράτηση των έργων και όπου δεν υπάρχουν να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η σύνταξή τους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα