To Ισραήλ «θα υποχρεώσει τη Χαμάς να πληρώσει το τίμημα»

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2008 10:33

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ δήλωσε ότι το Ισραήλ «θα υποχρεώσει τη Χαμάς να πληρώσει το τίμημα γι αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα», σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα μετά τις χθεσινές συγκρούσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 20 ανθρώπων, ανάμεσά τους και τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες, στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θεωρούμε τη Χαμάς αποκλειστικά και άμεσα υπεύθυνη όσων συμβαίνουν στη Γάζα και θα την υποχρεώσουμε να πληρώσει το τίμημα», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Maariv με την ευκαιρία του Πεσάχ, του εβραϊκού Πάσχα που εορτάζεται στο Ισραήλ από το βράδυ του προσεχούς Σαββάτου.

«Υπάρχει ένα πόλεμος στη Γάζα. Δρούμε και θα εξακολουθήσουμε να δρούμε κατά της τρομοκρατίας. Τον περασμένο χρόνο σκοτώσαμε περισσότερους από 200 τρομοκράτες», είπε.

Χθες, 17 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και ένα δημοσιογράφος διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των σφοδρότερων συγκρούσεων που σημειώνονται στη Γάζα από τον Μάρτιο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι το Ισραήλ «οφείλει να μην αντιδράσει εν θερμώ».

Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και μέλος του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας Γιτζάκ Χέρτζοκ δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι η Χαμάς, η οποία έχει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από τον Ιούνιο 2007, «βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση».

«Για τον λόγο αυτόν η Χαμάς προσπαθεί να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις όπως η χθεσινή σε μια προσπάθεια να μεταβάλει τους όρους του παιγνιδιού. Απέναντι σε αυτό πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη αυτοσυγκράτηση, σύνεση και επιμονή», είπε.

Ο Ισραηλινός υπουργός παραδέχθηκε ωστόσο ότι η Χαμάς είναι καλά εδραιωμένη στους κόλπους του παλαιστινιακού λαού και αναγνώρισε ότι ο θάνατος των τριών ισραηλινών στρατιωτών σε ενέδρα που έστησε η Χαμάς είναι αποτέλεσμα «σφάλματος τακτικής».

«Συμβαίνει να υφιστάμεθα πλήγματα, αλλά δεν πρέπει να παραδοθούμε στη μοιραλατρία», είπε.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατήγγειλε τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και όρισε τη σημερινή «ημέρα πένθους» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι Παλαιστίνιοι ένοπλοι έκαναν χρήση αντιαρματικών πυραύλων και βλημάτων όλμου, ενώ ένα ισραηλινό αεροσκάφος πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή.

Οι ισραηλινές επιθέσεις πολλαπλασιάσθηκαν έπειτα από την επιχείρηση κομάντο στις 9 Απριλίου από τρεις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις κατά του Νάχαλ Οζ, σημείου διέλευσης των καυσίμων που αποστέλλονται από το Ισραήλ προς τη Λωρίδα της Γάζας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα