«Ασπίδα» στην κρίση οι μεταρρυθμίσεις

Εκδήλωση του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής»
Πέμπτη, 17 Απριλίου 2008 10:47

«ΑΣΠΙΔΑ» ενάντια στις επιπτώσεις της ανόδου του πληθωρισμού και του κρίσης των χρηματοπιστωτικών αγορών αποτελούν για την Ελλάδα οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις τοποθετήσεις της πλειονότητας των ομιλητών σε εκδήλωση του ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την έκταση αλλά και με τη διάρκεια των επιπτώσεων από τη διεθνή οικονομική κρίση που συνθέτουν η διεθνής άνοδος του πληθωρισμού και οι επιπτώσεις των subprimes έδειξαν και οι τέσσερις καθηγητές οι οποίοι μίλησαν για το θέμα, σε ημερίδα με θέμα οι «Η διεθνής συγκυρία και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία».

Η κα Ελένη Λουρή

Η καθηγήτρια και οικονομική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ελένη Λουρή, τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ακόμη και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θεωρείται ο πλέον συντηρητικός στις προβλέψεις του διεθνής οργανισμός, προβλέπει για την Ελλάδα μια μέτρια επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Η κ. Λουρή παρατήρησε ότι ο υπερδιπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή κατατείνει στο γεγονός ότι η σύγκλιση με την Ε.Ε. θα συνεχιστεί έστω και με ελαφρά βραδύτερους ρυθμούς από τα προηγούμενα χρόνια.

Σημείωσε επίσης ότι παρά τις αναθεωρήσεις που έγιναν πρόσφατα είναι εφικτός ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ. Ιδιαίτερη αναφορά εκ του ρόλου της ως προέδρου της εθνικού συμβουλίου μεταρρυθμίσεων έκανε και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εξελίσσονται ή έχουν ήδη δρομολογηθεί στην ελληνική οικονομία.

Ως πιο πρόσφατη, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού η οποία, όπως είπε, θα συμβάλει στη βιωσιμότητα των δημοσιονομικής μας σταθερότητας.

Αναφέρθηκε επίσης και στα αποτελέσματα της πολιτικής αποκρατικοποιήσεων η οποία έχει ως νέο δόγμα τις στρατηγικές συμμαχίες ελληνικών με ισχυρές ξένες επιχειρήσεις. Έθεσε επίσης ως στόχο τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης «Η αύξηση της απασχόλησης στο 61,5% στο τέλος του 2007 είναι θετικό σημάδια αλλά το να φτάσουμε στο 70% που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος απαιτεί ακόμη περισσότερες προσπάθειες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πλούταρχος Σακελάρης

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής Πλούταρχος Σακελάρης, τόνισε ότι οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία θα είναι σχετικά περιορισμένες. Αναφέρθηκε στις νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και τόνισε ότι ο στόχος του ελλείμματος είναι εφικτός και ότι η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας παρά την κρίση θα συνεχιστεί.

Αυτό είπε διασφαλίζουν οι πολυάριθμες επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στα κίνητρα του επενδυτικού νόμου οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού αλλά και η υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων από το Γ' ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Σακελλάρης ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε ότι την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνουν και οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών οι οποίες προβλέπουν ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο το 2008 όσο και το 2010.

Ο κ. Τρύφων Κολλίντζας

Τα σημάδια της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ευρωπαϊκές και ειδικότερα της ελληνικές εμπορικές τράπεζες έδωσε στην δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Attika Bank, καθηγητής Τρύφων Κολλίντζας.

Τόνισε συγκεκριμένα ότι η κρίση έρχεται ύστερα από μια πενταετή περίοδο υψηλής παγκόσμιας ανάπτυξης και χρηματοοικονομικής ευφορίας, με τα επιτόκια της ΕΚΤ στο ιστορικό χαμηλό του 2% και της FED στο 1%.

Ωστόσο, περνώντας στις επιπτώσεις για την Ελλάδα τόσο από τη χρηματοπιστωτική κρίση όσο και τον υψηλό πληθωρισμό τόνισε ότι ο οικονομικός κύκλος στη χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με αυτόν των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Τούτο με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές οικονομικές συναλλαγές με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης οι οποίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς.

Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης

Ο οικονομικός σύμβουλος της EFG Eurobank, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, εμφανίστηκε στην ομιλία του λίγο πιο απαισιόδοξος από τους συναδέλφους του. Τόνισε ότι οι δικές του προβλέψεις για το πληθωρισμό είναι ότι το 2008 θα φτάσει περίπου στο 4% «θα πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι να σταματήσει εκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας είπε ότι το κόστος από την επιβάρυνση της δανειοδότηση των εμπορικών τραπεζών σήμερα φτάνει τις 85 μονάδες βάσης και είναι βέβαιο ότι θα περάσει στο σύνολό του στην κατανάλωση.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο δανεισμό υπολόγισε ότι θα κοστίσει φέτος 800 εκατ. ευρώ περισσότερα από τους αρχικούς προϋπολογισμούς της κυβέρνησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα