Κ. Καραμανλής: Ισχυρές οι αντοχές της οικονομίας

Δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ
Πέμπτη, 17 Απριλίου 2008 11:21
UPD:14:56

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ της διεθνούς κρίσης αγγίζουν την ελληνική οικονομία, ωστόσο είναι ηπιότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Αυτό τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, με θέμα την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Οι επιπτώσεις αυτές, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «θα ήταν δυσμενέστερες, εάν δεν είχαμε ακολουθήσει το δρόμο των αλλαγών».

Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Καραμανλής τόνισε πως «ο ισχυρισμός ότι η οικονομική επιβράδυνση αφορά μόνο τη χώρα μας μόνο ως υπόθεση άγνοιας και διαστρέβλωσης μπορεί να εκληφθεί».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ισχυρές της αντοχές της ελληνικής οικονομίας, καθώς «θωρακίστηκε από τις μεταρρυθμίσεις», και έκανε λόγο για σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης, «η οποία τροφοδοτείται από ιδιωτικές επενδύσεις και εξαγωγές και όχι στα ελλείμματα».

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,6% έναντι 1,8% στην Ευρωζώνη.

OTE

Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ισχυρό ευρωπαϊκό όμιλο με στόχο να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και η ανταγωνιστικότητα του Οργανισμού, να πρωταγωνιστήσει στην κοινωνία της πληροφορίας και να αποκτήσει ισχυρή παρουσία στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ολυμπιακή

«Εργαζόμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εργαζόμενους για μία άλλη Ολυμπιακή που δεν θα φορτώνει ελλείμματα τους φορολογούμενους», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της Ολυμπιακής. Τόνισε ωστόσο ότι «δεν θα ξεχάσουμε τα νησιά μας και το συμφέρον των εργαζομένων».

Για τα λιμάνια ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως στόχος είναι η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους και η προσέλκυση επενδύσεων, κεφαλαίων και τεχνογνωσίας.

Πληθωρισμός

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ο εισαγόμενος πληθωρισμός επηρεάζει τις τιμές στη χώρα μας και τόνισε ότι είναι επιτακτική υποχρέωση η μετωπική σύγκρουση με την αισχροκέρδεια. Πρόσθεσε ακόμη ότι απόπειρες εναρμονισμένων πρακτικών δεν συγχωρούνται και πως η μάχη κατά της ακρίβειας απαιτεί κοινωνική συμμαχία.

Βολές κατά ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Καραμανλής άσκησε δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας μεταξύ άλλων πως «με το αίτημά της για τη σημερινή συζήτηση η αντιπολίτευση καταδεικνύει την άρνησή της να αναγνωρίσει τα πραγματικά προβλήματα».

«Τι έχει να προτείνει η αντιπολίτευση; Σχεδόν σε όλα έχουν αρνητική και απορριπτική στάση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Έφθασαν στο σημείο να αποτρέπουν επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας προειδοποιώντας ότι μπροστά τους θα βρουν το ΠΑΣΟΚ, αυτές είναι τριτοκοσμικές θέσεις», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Πρώτη έγνοια του κ. Παπανδρέου, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, είναι ο κομματικός ανταγωνισμός στο χώρο της αντιπολίτευσης, ενώ «με τις καταγγελίες του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει έμμεσα τις κυβερνήσεις στις οποίες και ο ίδιος συμμετείχε».

Γ. Παπανδρέου: Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

«Ακούσαμε και πάλι μία από τις γνωστές ομιλίες του Πρωθυπουργού για τις μεταρρυθμίσεις που υφίσταται η χώρα», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/17/1502193.htm ο οποίος απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό ανέφερε τα εξής: «Εσείς κύριε Καραμανλή δημιουργείτε τη μιζέρια στη χώρα».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. «Όταν ένας πρωθυπουργός δραπετεύει στο παρελθόν, αυτό αποτελεί ομολογία αποτυχίας».

«Το επιχείρημα του εισαγόμενου πληθωρισμού τείνει να γίνει ανέκδοτο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τον πληθωρισμό.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση επικαλείται τη διεθνή κρίση, «για να δραπετεύσει από τις ευθύνες της».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «αιχμάλωτη συγκεκριμένων συμφερόντων» και πως «άγεται και φέρεται από αυτά».

Αλ. Παπαρήγα: «Ποιος τρίτος δρόμος; Ή με το κεφάλαιο είσαι, ή με το λαό»

Στρέφοντας τα πυρά της τόσο κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, όσο και κατά του ΠΑΣΟΚ, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία, έκανε λόγο για ίδια αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας.

Εκτός όμως από την πολιτική λιτότητας που αδειάζει τις τσέπες και οδηγεί τους ανθρώπους στα σκουπίδια, υπάρχει και προσπάθεια πνευματικής λιτότητας, παρατήρησε η κ. Παπαρήγα http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/17/1502281.htm .

Επίθεση Αλ. Αλαβάνου σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας τη διεθνή οικονομική κρίηση απόρροια της καπιταλιστικής πολιτικής που ακολουθήθηκε διαχρονικά. Ο κ. Αλαβάνος μίλησε επίσης για ασυδοσία της τραπεζικής αγοράς, στην οποία, όπως είπε, παραχωρήθηκε το κοινωνικό κράτος, ενώ επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στον ΟΤΕ σημειώνοντας: «Μας αγοράζει μια γερμανική κρατική εταιρεία, με δανεισμό» και πρόσθεσε: «Ανεβάστε τη γερμανική σημαία στον ΟΤΕ, ανεβάστε την σημαία του Ντουμπάι» http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/17/1502298.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα