Αλ. Κοντός: Στηρίζουμε τον ελληνικό καπνό

Πρωτοστατούμε στην Ε.Ε. ώστε έως το 2013 να δοθεί το σύνολο των πόρων του καπνού
Πέμπτη, 17 Απριλίου 2008 12:04
UPD:12:07

Για σημαντική προσπάθεια της κυβέρνησης με στόχο τη στήριξη του ελληνικού καπνού, στην οποία -όπως σημείωσε- έχει συμμάχους τους ίδιους τους καπνοπαραγωγούς, έκανε λόγο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, την ώρα που οι καπνοπαραγωγοί πραγματοποιούν συγκένρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο για την περικοπή κατά 50% των επιδοτήσεών τους http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/17/1502090.htm .

«Καταβάλλουμε μία σημαντική προσπάθεια για τη στήριξη του ελληνικού καπνού που αποτελεί μονοκαλλιέργεια και μοναδική πηγή εισοδήματος παραγωγών που κατοικούν και δραστηριοποιούνται σε ορεινές και παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας.

Διαμορφώσαμε για πρώτη φορά στη χώρα μας μακροχρόνια εθνική στρατηγική για το προϊόν, η οποία ήδη αποδίδει θετικά αποτελέσματα υπέρ των Ελλήνων καπνοπαραγωγών. Παράλληλα, πρωτοστατούμε στην Ε.Ε., έτσι ώστε το σύνολο των πόρων του τομέα να διατεθεί έως το 2013 για την στήριξη των καπνοπαραγωγών και των καπνοπαραγωγικών περιοχών», τόνισε ο κ. Κοντός και κατέληξε:

«Στην προσπάθειά μας αυτή, που αφορά ένα εθνικό προϊόν, έχουμε συμμάχους τους ίδιους τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς».

Παρέμβαση ΓΣΕΒΕΕ

Η ΓΣΕΒΕΕ σε σημερινή επιστολή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλ. Κοντό, επισημαίνει ότι «οι περικοπές επιδοτήσεων κατά 50% στους καπνοπαραγωγούς, δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο για τους επιδοτούμενους αγρότες, αλλά και μείζον πρόβλημα για τις τοπικές οικονομίες».

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι «η συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων στραγγαλίζει και την κατανάλωση με προφανείς τις συνέπειες για τις Τοπικές Αγορές, τις Μικρές επιχειρήσεις της περιφέρειας και τη μείωση της απασχόλησης σε αυτές».

Συγκεκριμένα, η Γενική Συνομοσπονδία αναφέρει πως «είναι προφανές ότι ένα τέτοιο μέτρο, όπως η μείωση κατά 567 εκατ. € για τα επόμενα 5 χρόνια του Αγροτικού εισοδήματος λόγω περικοπής των επιδοτήσεων, θα έχει σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες κοινωνικές – οικονομικές, κυρίως στην Οικονομία της περιφέρειας (υδροκεφαλισμός Αστικών κέντρων-ερήμωση περιφέρειας)» και πως «απαιτείται άμεση αναθεώρηση των σχετικών αποφάσεων και επιτέλους σοβαρός σχεδιασμός για την Αγροτική Οικονομία της χώρας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα