Δύο ταχύτητες στην Ευρώπη

Χαμηλότερα η Wall Street με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται των απωλειών
Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008 00:01

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ δύο ταχυτήτων ήταν η χθεσινή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η μειωμένη κερδοφορία της Nokia και η πτώση στις πωλήσεις της Roche έστειλαν χαμηλότερα το βρετανικό FTSE 100 και το γερμανικό DAX, ενώ ο γαλλικός CAC 40 επωφελήθηκε από το ράλι της Societe Generale. Οι αποθαρρυντικές κερδοφορίες κολοσσών όπως η Merrill Lynch έπληξαν τη Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται των απωλειών.

Oι δείκτες ταλαντεύθηκαν με εναλλαγές προσήμων πριν κλείσουν στο Λονδίνο με πτώση 1,09%, στις 5.980,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με άνοδο 0,14%, στις 4.862,14 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX με απώλειες 0,31%, στις 6.681,81 μονάδες.

Σε χαμηλό τετραετίας βρέθηκε η μετοχή της Nokia, καθώς τα κέρδη της δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές, ενώ η φαρμακοβιομηχανία Roche υποχώρησε σε χαμηλό διετίας λόγω των μειωμένων πωλήσεών της για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ράλι ανόδου κατά 4,6% κατέγραψε στο Παρίσι η μετοχή της Societe Generale, μετά την αναβάθμιση της τιμής-στόχου της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας στα 93,5 ευρώ από τα 78 ευρώ από την Goldman Sachs.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα αρνητικά νέα για την κερδοφορία της Pfizer ήρθαν να συμπληρώσουν τα στοιχεία για το μεταποιητικό δείκτη της Φιλαδέλφια, ο οποίος υποχώρησε επιπλέον το Μάρτιο, αλλά και οι αδύναμες ενδείξεις του Δείκτη των Δεικτών.

Η αποδυνάμωση στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να επεκταθεί και στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, καθώς ο δείκτης των δεικτών παρουσίασε αύξηση μόλις 0,1% το μήνα Μάρτιο. Αρνητικός πρωταγωνιστής αναδεικνύεται ο φαρμακευτικός κλάδος μετά τα ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Pfizer.

Τα κέρδη πρώτου τριμήνου της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στον κόσμο εμφανίζονται μειωμένα κατά 18% λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού από αντίγραφα σκευάσματα του Lipitor και του Norvasc. Τα αποτελέσματα κινήθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Μεγάλες πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με τη Motorola να ηγείται των απωλειών στον απόηχο των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της Nokia. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei κέρδισε 1,92%, στις 13.398,30 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα