Παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας για την εκτόνωση της πιστωτικής κρίσης

Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008 11:31
UPD:11:46

ΣΧΕΔΙΟ για την εκτόνωση της κρίσης στην πιστωτική αγορά ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE). Με το εν λόγω σχέδιο δίδεται στις τράπεζες η δυνατότητα ανταλλαγής κυβερνητικών ομολόγων, αξίας περίπου 50 δισ. στερλινών (100 δισ. δολαρίων, 60 δισ. ευρώ), με τίτλους διασφαλισμένους με ενυπόθηκα δάνεια.

Όπως ανακοίνωσε η BoE, οι τράπεζες θα έχουν την ευθύνη των απωλειών από το ενεργητικό που θα της δανείσουν. Η ανταλλαγή θα διαρκέσει για περίοδο ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα τρία χρόνια. Σημειώνεται ότι σε αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο το ενεργητικό που υφίστατο μέχρι το τέλος του 2007.

«Το Πρόγραμμα Ειδικής Ρευστότητας της Τράπεζας της Αγγλίας έχει σχεδιαστεί ώστε να βελτιώσει τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις χρηματοοικονομικές αγορές, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο κίνδυνος των απωλειών των δανείων θα εξακολουθεί να βαρύνει τις τράπεζες», αναφέρει ο διοικητής της ΒοΕ Μέρβιν Κινγκ σε ανακοίνωσή του.

Η αξία της ανταλλαγής είναι διπλάσια από αυτή των δανείων και εγγυήσεων που χορήγησε η ΒοΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της Northern Rock.

Το σχέδιο «θα ξεπαγώσει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, είχε δηλώσει χθες ο βρετανός υπουργός Οικονομικών ¶λιστερ Ντάρλινγκ σε συνέντευξή του στο BBC. «Αυτό που θα κάνει η BoE είναι, στην ουσία, είναι να δανείσει στις τράπεζες αυτά τα χρήματα», σημείωσε.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα