Νέα ιστορικά ρεκόρ για τις τιμές πετρελαίου

Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008 12:05

ΣΕ νέο ιστορικό ρεκόρ πάνω από τα 117 δολάρια το βαρέλι αναρριχήθηκε σήμερα η τιμή του αργού πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με διαταραχές στην προσφορά πετρελαίου.

Την άνοδο των τιμών στήριξαν και οι χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΠΕΚ ότι το καρτέλ δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής.

Η τιμή του αμερικανικού αργού ανήλθε στο ρεκόρ των 117,40 δολαρίων το βαρέλι, για να διαμορφωθεί, στις 10.45 ώρα Ελλάδος, στα 117,12 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 43 σεντς.

Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent «σκαρφάλωσε» στο ρεκόρ των 114,65 δολαρίων το βαρέλι, ενώ λίγο αργότερα ενισχυόταν κατά 45 σεντς στα 114,37 δολάρια το βαρέλι.

Χθες, αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ – συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του καρτέλ Χακίμπ Κελίλ – διεμήνυσαν ότι δεν υπάρχει λόγος αύξησης της παραγωγής. «Οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής σήμερα δεν θα έχει τον παραμικρό αντίκτυπο στις τιμές, διότι υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε ο Κελίλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κουβέιτ.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου οφείλονται, σύμφωνα με τον Κελίλ, στην οικονομική κρίση στις ΗΠΑ και την εξασθένηση του δολαρίου.

Ο γενικός γραμματέας του καρτέλ Αμπντάλα ελ-Μπάντρι απέδωσε, από την πλευρά του, το ράλι των τιμών στην αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος και στις κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές εμπορευμάτων. «Όσο αυτοί οι παράγοντες συνεχίσουν να επηρεάζουν την αγορά, είναι πιθανό να δούμε ακόμη υψηλότερες τιμές», ανέφερε ο ελ-Μπάνρι από τη Ρώμη, όπου διεξάγεται το τριήμερο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα