Tηλεπικοινωνίες: Σε Αφρική και Μ. Ανατολή το ενδιαφέρον για εξαγορές

Ερευνα της PricewaterhouseCoopers
Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008 13:55

ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ αριθμός συγχωνεύσεων και εξαγορών, αλλά και τάσεις συγκέντρωσης αναμένεται να υπάρξουν στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, ακολουθώντας μία παγκόσμια πτωτική τάση σε αξία και αριθμό συμφωνιών το 2007.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη μελέτη “Telecoms M&A Insights” της PricewaterhouseCoopers LLP (PwC) η οποία αποκαλύπτει ότι η συνολική αξία των συμφωνιών παγκοσμίως μειώθηκε από € 332 δισ. το 2006 σε € 185 δισ. το 2007, ενώ ο αριθμός των συμφωνιών μειώθηκε από 1.260 το 2006 σε 1.190 το 2007.

Ένας από τους κύριους λόγους της μείωσης στη συνολική αξία των συμφωνιών το 2007 ήταν η έλλειψη μεγάλων συμφωνιών σε σύγκριση με το 2006. Η μόνη συμφωνία που έκλεισε το 2007 και υπερέβη τα € 20 δισ. ήταν η αξίας € 23 δισ. συγχώνευση της America Telecom με την America Movil στη Λατινική Αμερική, ενώ το 2006 υπήρχε η εξαγορά της Bell South από την ΑΤ&Τ ύψους € 58 δισ., καθώς και μία σειρά συμφωνιών, αξίας μεγαλύτερης των € 10 δισ. Η πολυσυζητημένη εξαγορά της Bell Canada ύψους € 25 δισ. μένει ακόμη να ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι οι πρόσφατες ρυθμιστικές εγκρίσεις είναι ενθαρρυντικές.

Η συγκέντρωση στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης έχει ολοκληρωθεί προς το παρόν και αντανακλά τη μείωση τόσο σε μέγεθος μέσης συμφωνίας (€ 313 εκατ. το 2007 σε σύγκριση με € 502 εκατ. το 2006) όσο και σε συνολική αξία (€ 52 δισ. το 2007, € 82 δισ. το 2006). Στην αρχή του έτους οι ανοδικά κινούμενες χρηματαγορές έδειξαν να τάσσονται υπέρ της άποψης ότι πολλοί Ευρωπαίοι πάροχοι εκτός των 4 μεγάλων (Telefonica, Vodafone, France Telecom και Deutsche Telekom) ήταν στο έλεος των χρηματοοικονομικών επενδυτών. Το γεγονός ότι τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση αποδεικνύει ότι, ενώ η χρηματοδότηση δανειακών υποχρεώσεων ήταν εφικτή, δεν θα μπορούσαν να υποστηριχθούν οι πιθανές αποδόσεις κεφαλαίων.

Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είδαν τον αριθμό των συμφωνιών σε ετήσια βάση, καθώς και τη συνολική αξία να σταθεροποιούνται. Όμως, η αξία των συμφωνιών μειώθηκε σημαντικά από τα € 13 δισ. το 2005 στα € 4 δισ. το 2007.

Από το ζενίθ του 2006, που ήταν αποτέλεσμα αρκετών σημαντικών συμφωνιών, στις οποίες περιλαμβάνεται η εξαγορά της Bell South από την AT&T ύψους € 58 δισ. και η απόσχιση της Viacom ύψους € 25 δισ., η αξία των συμφωνιών στη Βόρειο Αμερική σημείωσε σημαντική πτώση στα € 69 δισ. το 2007 από € 179 δισ. το 2006. Ο αριθμός των συμφωνιών σημείωσε μικρότερη πτώση.

Η εξαγορά από τη Vodafone της Hutchison Essar στην Ινδία ύψους € 9,3 δισ. ήταν η πιο σημαντική στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, καθώς οι ρυθμιστικές αβεβαιότητες είχαν προηγουμένως κάνει τους ενδιαφερόμενους γι’ αυτή την τεράστια αγορά εξαιρετικά προσεκτικούς. Η Vodafone ήταν η μοναδική μεγάλη εταιρεία εκτός περιοχής που προχώρησε σε αυτήν τη σημαντική συναλλαγή το 2007, με τις υπόλοιπες 10 μεγαλύτερες συμφωνίες να έχουν ολοκληρωθεί από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της περιοχής Ασίας Ειρηνικού.

Στη Λατινική Αμερική έγινε η μεγαλύτερη συναλλαγή στον κόσμο για το 2007, με τη συγχώνευση ύψους € 23 δισ. της America Movil (ο μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στη Λατινική Αμερική) με την America Telecom στο Μεξικό. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η συμφωνία ήταν 10 φορές μεγαλύτερη από την επόμενη μεγαλύτερη συμφωνία στην περιοχή, εκείνη που αφορά στην εξαγορά της Colombia Telecommunications από την Telefonica, ύψους € 1,9 δισ. Η America Movil βρίσκεται πίσω από δύο από τις πέντε μεγαλύτερες συμφωνίες που έκλεισαν στην περιοχή, με την εξαγορά της Puerto Rico Telephone για περισσότερα από € 1,3 δισ.

Οι συμφωνίες στον τομέα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αναλογικά αύξηση το 2007 με τη συνολική αναλογία της αξίας όλων των συμφωνιών να ανεβαίνει στο 50% το 2007. Οι πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας στον ανεπτυγμένο κόσμο ήταν σχετικά σταθεροί, η προσοχή, όμως, που δόθηκε στις αναπτυσσόμενες αγορές υποδεικνύει ξεκάθαρα έμφαση στις ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως αποδεικνύεται από την εξαγορά της France Telecom στην Κένυα, αλλά και από τους στόχους που έχει θέσει στην Γκάνα, από το ενδιαφέρον της Deutsche Telecom για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και από εκείνο της Telefonica για τη Λατινική Αμερική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα