Το ράλι των τιμών πετρελαίου στο επίκεντρο του διεθνούς ενεργειακού φόρουμ

Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008 14:22

Τη στιγμή που η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαΐου του αμερικανικού ελαφρού αργού υπερέβη τα 117 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, μέλη του ΟΠΕΚ εκτιμούν ότι η τροφοδοσία της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς με αργό είναι επαρκής, καθιστώντας σαφές πως οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ (IEF) δεν θα αποτελέσουν αφορμή για αναθεώρηση της πολιτικής τους σχετικά με την προσφορά αργού.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ Μπάντρι δήλωσε ότι δεν υπάρχει έλλειψη αργού στην αγορά και απέδωσε τις υψηλές τιμές του πετρελαίου στο εξασθενημένο δολάριο και τους κερδοσκόπους στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Παράλληλα, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Κουβέιτ, ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού Σακίμπ Χελίλ είπε ότι ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ αυξήσει την παραγωγή, «δεν θα βρούμε κόσμο να αγοράσει την επιπλέον ποσότητα».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Dutch Shell, Τζερόεν φαν ντερ Φέερ, επεσήμανε ότι τα επίπεδα ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές δεν έχουν προς το παρόν κάμψει τη ζήτηση για καύσιμα και προέβη στην εκτίμηση ότι ο κόσμος έχει ανάγκη κάθε διαθέσιμη μορφή ενέργειας - από κάρβουνο μέχρι βιοκαύσιμα - για να συμβαδίσει με τις ενεργειακές ανάγκες της πληθυσμιακής έκρηξης που συντελείται.

Οι εργασίες του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ 2008 άρχισαν χθες στη Ρώμη με τη συμμετοχή 90 υπουργών Ενέργειας και περίπου 40 επικεφαλής ενεργειακών ομίλων.

Το εν λόγω Φόρουμ καθιερώθηκε ως απάντηση στον Πόλεμο στον Κόλπο το 1990-1991, όταν η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εκτινάχθηκε προσωρινά πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα