ΣΤΟ νέο ρεκόρ των 117,60 δολαρίων το βαρέλι αναρριχήθηκε σήμερα η τιμή του αργού, μετά την περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ και εν μέσω ανησυχιών περί διαταραχών στην προσφορά πετρελαίου.
Λίγο αργότερα, η τιμή του αργού στα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου διαμορφωνόταν στα 117,52 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 83 σεντς.
Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent ανήλθε στο ιστορικό ρεκόρ των 114,86 δολαρίων το βαρέλι.
Χθες, αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ – συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του καρτέλ Χακίμπ Κελίλ – διεμήνυσαν ότι δεν υπάρχει λόγος αύξησης της παραγωγής. «Οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής σήμερα δεν θα έχει τον παραμικρό αντίκτυπο στις τιμές, διότι υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε ο Κελίλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κουβέιτ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/21/1503174.htm .
Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου οφείλονται, σύμφωνα με τον Κελίλ, στην οικονομική κρίση στις ΗΠΑ και την εξασθένηση του δολαρίου.
Ο γενικός γραμματέας του καρτέλ Αμπντάλα ελ-Μπάντρι απέδωσε, από την πλευρά του, το ράλι των τιμών στην αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος και στις κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές εμπορευμάτων. «Όσο αυτοί οι παράγοντες συνεχίσουν να επηρεάζουν την αγορά, είναι πιθανό να δούμε ακόμη υψηλότερες τιμές», ανέφερε ο ελ-Μπάνρι από τη Ρώμη, όπου διεξάγεται το τριήμερο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/21/1503532.htm .
«Καμπανάκι» από ΔΝΤ
H εκτόξευση των τιμών πετρελαίου στα επίπεδα ρεκόρ των 117 δολαρίων το βαρέλι επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, υποστήριξε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, σε σημερινή συνέντευξή του στο Reuters.
«Αμβλύνει την ανάπτυξη – αυτό είναι σίγουρο – ωστόσο συμφέρει φυσικά τους εξαγωγούς», ανέφερε ο Λίπσκι, επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας φέτος κατά μία με δύο ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με τον Λίπσκι, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ βασίζονται σε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, απ’ ό,τι είναι σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι ο οργανισμός προβλέπει στο World Economic Outlook του Απριλίου επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,7%, έναντι 4,1% που προέβλεπε τον Ιανουάριο.