Θολή προοπτική

Με αρνητικά πρόσημα Ευρώπη και Wall Street
Τρίτη, 22 Απριλίου 2008 00:01

ΟΙ «ΑΡΚΟΥΔΕΣ» εμφανίστηκαν πάλι στα χρηματιστήρια Ευρώπης και ΗΠΑ, καθώς τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου θόλωσαν την προοπτική για τις αεροπορικές εταιρείες και τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ η πτώση στη Wall Street ήταν αποτέλεσμα ανησυχιών για την πορεία των χρηματοοικονομικών ομίλων μετά τα κακά αποτελέσματα της Bank of America Corp.

Με αρνητικά πρόσημα τερμάτισαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, μετά τη νέα εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών, με το αργό να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οδεύοντας προς τα 118 δολάρια το βαρέλι. Η συνεχής άνοδος των τιμών εντείνει τις ανησυχίες ότι η άνοδος του κόστους ενέργειας θα βλάψει τις εταιρικές κερδοφορίες.

Των απωλειών ηγήθηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι αεροπορικές εταιρείες, ενώ η ελβετική Nestle. και η Royal Bank of Scotland ηγήθηκαν των απωλειών στην Ευρώπη.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,06%, στις 6.053,00 μονάδες, στη Φραγκφούρτη ο DAX, με απώλειες 0,83%, έκλεισε στις 6.786,55 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 1,03%, στις 4.910,35 μονάδες.

Η Air France KLM και η Daimler, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής φορτηγών, βρέθηκαν στο στόχαστρο, καθώς είναι ευάλωτες στην αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Η Barclays ηγήθηκε των ρευστοποιήσεων στις τράπεζες, καθώς η Merrill Lynch υποβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της λόγω φόβων για αυξημένες διαγραφές. Στον ίδιο κλάδο ακολούθησε η Royal Bank of Scotland Group, μετά την ανακοίνωση ότι πρόκειται να προχωρήσει σε πώληση μετοχών προκειμένου να ενισχύσει το κεφάλαιό της.

Σε χαμηλό τριμήνου βρέθηκαν και οι μετοχές της Schneider Electric στην αγορά του Παρισιού, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου που διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σε χαμηλό 17 ετών βρίσκονται οι μετοχές της National City, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα του Οχάιο υποχρεώθηκε να μειώσει το μέρισμά της και να προχωρήσει σε πώληση μετοχών με discount 40% από την τιμή στην οποία είχαν διαμορφωθεί κατά το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης.

Στο υψηλότερο επτά εβδομάδων έκλεισε ο Nikkei με κέρδη 1,63%, στις 13.696,55.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα