Σύσταση κοινοπραξίας για την κατασκευή του Πανευρωπαϊκού Αγωγού Πετρελαίου

Υπεγράφη η συμφωνία στο Βουκουρέστι
Τρίτη, 22 Απριλίου 2008 16:02

Υπεγράφη σήμερα στο Βουκουρέστι, από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της Ρουμανίας, της Κροατίας και της Σερβίας, η συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας που θα αναλάβει την κατασκευή του Πανευρωπαϊκού Αγωγού Πετρελαίου (PEOP). Εδρα της εταιρείας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Ρουμανίας, θα είναι το Λονδίνο.

Η Ρουμανία θα συμμετάσχει στο έργο με δύο εταιρείες (Conpet και Oil Terminal), η Σερβία με την Transafta και η Κροατία με την Janaf. Οι εταίροι του έργου αναμένουν και την απάντηση της Ιταλίας σχετικά με την εταιρεία που θα συμμετάσχει στο project.

Η εταιρεία, εκτός από την προώθηση του έργου, καλείται να προσελκύσει και επενδυτές. «Συζητήσαμε με εκπροσώπους από το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν και ενδιαφέρονται να είναι -τουλάχιστον- προμηθευτές (πετρελαίου) στο έργο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών της Ρουμανίας, Βίορελ Παλάσκα.

Τη διακήρυξη για την κατασκευή του αγωγού, μήκους 1.400 χιλιομέτρων (εκ των οποίων 230 χλμ. σε σερβικό έδαφος), που θα συνδέει τη ρουμανική πόλη Κονστάντζα με την ιταλική Τεργέστη, είχαν υπογράψει, πέρυσι τον Απρίλιο, η Σερβία από κοινού με τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Κροατία και τη Ρουμανία.

Το κόστος κατασκευής του αγωγού αναμένεται να κυμανθεί περίπου από 2,9 έως 3,5 δισ. ευρώ. Ο αγωγός, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013, θα προμηθεύει με αργό πετρέλαιο από την περιοχή της Κασπίας (πιο συγκεκριμένα από το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν) διυλιστήρια στη Βόρεια Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη.

Ο νέος αγωγός θα ενώνει το ρουμανικό λιμάνι της Κονστάντζας με την Τεργέστη και θα έχει ετήσια δυνατότητα μεταφοράς 60 εκατ. τόνων πετρελαίου (δηλαδή 1,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως).

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Rompres



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα