Ιαπωνία: Χαμηλή η αύξηση των εξαγωγών τον Μάρτιο

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2008 07:29

ΑΥΞΗΣΗ σημείωσαν τον Μάρτιο οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, αλλά με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών καθώς οι φορτώσεις στην Ασία έχασαν τη δυναμική τους και η ύφεση στις ΗΠΑ διερύνθηκε.

Οι εξαγωγές, σημαντικός μοχλός της οικονομικής επέκτασης της χώρας, αυξήθηκε 2,3% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας. Ο ρυθμός ήταν χαμηλότερος του 8,7% τον Φεβρουάριο και του 6,2% που προέβλεπαν οι 19 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Η ύφεση της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ προκάλεσαν τη μείωση των ιαπωνικών εξαγωγών για έβδομο μήνα, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα σε τέσσερα χρόνια. Η άνοδος του γιέν στα υψηλότερα επίπεδα 12 ετών έναντι του δολαρίου επιδείνωσε την πτώση. Οι εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2005, καταδεικνύοντας ότι οι επιδράσεις από τη συρρίκνωση των ΗΠΑ μάλλον επεκτείνονται.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 11,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, βοηθώντας το εμπορικό πλεόνασμα να μειωθεί 30,2% στο 1,12 τρισ. γιέν (10,9 δισ. δολ.) σύμφωνα με το υπουργείο. Η ανάπτυξη των εξαγωγών ήταν η μικρότερη από τον Μάϊο του 2005.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε 14% υψηλότερα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ τον Μάρτιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, περιορίζοντας την αξία των εξαγωγών όταν αυτές μετατρέπονταν στο τοπικό νόμισμα, καθιστώντας παράλληλα τα ιαπωνικά αγαθά λιγότερο ανταγωνιστικά στο εξωτερικό. Περίπου το ήμισυ των εξαγωγών της χώρας γίνονται σε δολάρια.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 103,02 ανά δολάριο στις 12:05 μ.μ. στο Τόκυο από 102,90 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των εξαγωγών. Το ιαπωνικό νόμισμα αναρριχήθηκε στα 95,76 στις 17 Μαρτίου και στα υψηλότερα επίπεδα από το 1995.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ υποχώρησαν 11% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση από το Νοέμβριο του 2003. Οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση αυξήθηκαν 3,6%, με τον μισό ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα. Οι εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν 3,2% και οι αντίστοιχες στην Ασία σημείωσαν άνοδο 1,9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα