Δ. Δασκαλόπουλος: Iσχυρά αναχώματα στη διεθνή κρίση

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2008 09:48

IΣΧΥΡΑ αναχώματα απέναντι στη διεθνή κρίση, παρουσιάζει η Ελληνική Οικονομία. Ωστόσο, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η επιτάχυνση του πληθωρισμού, ενώ πιθανή θα πρέπει να θεωρείται και μία δεύτερη αναθεώρηση των μεγεθών του προϋπολογισμού.

Τις θέσεις αυτές εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ίδιος, στην ομιλία του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και στη συνέχιση της κυριαρχίας του κράτους στην οικονομία.

Οπως είπε ο κ. Δασκαλόπουλος, «ο τόπος μας είναι ακόμη λιγότερο προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει την κρίση σε σύγκριση με άλλες οικονομίες.

Η καθυστέρηση στην υλοποίηση αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών μάς καθιστά πιο ευάλωτους. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην υστέρηση αυτή, δυστυχώς χωρίς οι παραινέσεις του να τύχουν πάντα ευνοϊκής αποδοχής.

Στο μέλλον, ο περιορισμός της σχετικής αοριστίας ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θα ωφελούσε στην προσπάθεια υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων».

Τέλος ειδικά για την έξαρση του πληθωρισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΒ την απέδωσε στο κράτος και τις παρεμβάσεις του. Οπως είπε, «η ελεύθερη κατ' όνομα, οικονομία λειτουργεί με πεισματική κυριαρχία του κράτους, με σωρεία κλειστών αγορών και νομοθετικών ρυθμίσεων που περιορίζουν τον ανταγωνισμό και, μάλιστα, με συνεχώς αυξανόμενες τιμές που, επίσης, καθορίζει το κράτος. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τα τιμολόγια των δημοσίων επιχειρήσεων».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα