Προς επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε εταιρείες υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας

Από τη γενική γραμματεία Καταναλωτή
Τετάρτη, 23 Απριλίου 2008 10:08

ΑΥΣΤΗΡΕΣ κυρώσεις σε βάρος των περισσοτέρων αν όχι όλων των εταιρειών παροχής υπηρεσιών εναλλακτικής σταθερής τηλεφωνίας σχεδιάζει να επιβάλει η γενική γραμματεία Καταναλωτή, μετά την ολοκλήρωση συντονισμένων ελέγχων στον κλάδο.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, δήλωσαν χθες στη «Ν» ότι, από τους ελέγχους διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων του νόμου περί προστασίας των Καταναλωτών, που είχαν να κάνουν είτε με την προβολή παραπλανητικών διαφημίσεων, είτε με την αθέτηση όρων που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών εναλλακτικής σταθερής τηλεφωνίας, είτε πάλι τη χρήση άλλων παράτυπων εμπορικών πρακτικών, όπως η αυθαίρετη μεταφορά συνδρομητή από εταιρεία σε εταιρεία.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στις συναλλαγές τους με τις ανωτέρω εταιρείες είναι κάτι περισσότερο από συχνά. Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει ότι πολλές από τις εταιρείες του κλάδου, δεν είναι ακόμη έτοιμες να υποστηρίξουν όλα όσα προβλέπουν τα προγράμματα και οι συμβάσεις τους.

Σημειώνεται ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ορίζει για ανάλογες περιπτώσεις την επιβολή κυρώσεων που αρχίζουν από τα 1.500 ευρώ και μπορούν να φθάσουν έως και το 1 εκατ. ευρώ για κάθε παράβαση, γεγονός το οποίο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τα πρόστιμα τα οποία θα επιβληθούν να είναι... τσουχτερά.

Σημειώνεται ότι στο θέμα αυτό παρενέβη κατά το πρόσφατο παρελθόν και ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Στο μεταξύ, για τα αποτελέσματα των τελευταίων ελέγχων ενημερώθηκαν, χθες, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς (Ε.Σ.Κ.Α.), που συνεδρίασε στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό το γενικό γραμματέα Καταναλωτή, Γιάννη Οικονόμου.

Πέραν του ανωτέρω ζητήματος στο Ε.Σ.Κ.Α. συζητήθηκαν, χθες, και θέματα που αφορούσαν στη νέα Κοινοτική Οδηγία για την καταναλωτική πίστη, στην εφαρμογή της νομοθεσίας για αναπτήρες ασφαλείς για παιδιά και στο συντονισμό των εργασιών Εθνικού Συμβουλίου.

ΠΛΑ.ΤΣ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα