Greenpeace: Μεταλλαγμένοι σπόροι βαμβακιού στην ελληνική αγορά

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2008 12:35
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την κυκλοφορία μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού στην ελληνική αγορά καταγγέλλει η Greenpeace, καλώντας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μην επιτρέψει τη σπορά βαμβακιού και καλαμποκιού μέχρι να εξασφαλίσει ότι δεν κυκλοφορούν μεταλλαγμένοι σπόροι στην αγορά.

Με σύνθημα «Όχι στα Μεταλλαγμένα», 11 ακτιβιστές της Greenpeace απέκλεισαν σήμερα το πρωί την είσοδο του υπουργείου, απαιτώντας από τον υπουργό να εξασφαλίσει ότι δε θα καταλήξουν μεταλλαγμένοι σπόροι στα χωράφια. Η δυναμική δράση της Greenpeace έγινε έπειτα από τον εντοπισμό τριών δειγμάτων παράνομου μεταλλαγμένου σπόρου βαμβακιού στην ελληνική αγορά λίγο πριν ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Greenpeace, σήμερα, λίγες μόνο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος, εντόπισε σπόρους μεταλλαγμένου βαμβακιού στην ελληνική αγορά, ύστερα από τυχαία δειγματοληψία και εργαστηριακούς ελέγχους που πραγματοποίησε σε ανεξάρτητο διαπιστευμένο εργαστήριο.

Η καλλιέργεια του μεταλλαγμένου βαμβακιού είναι παράνομη στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει η Οργάνωση υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα εθνική νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ το 2001, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να προχωρει σε δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων για όλες τις σπορομερίδες καλαμποκιού και βαμβακιού, είτε πρόκειται για σπόρους εισαγωγής είτε για ντόπια παραγωγή. «Τη δουλειά του υπουργείου φαίνεται να κάνει και πάλι η Greenpeace, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που δημοσίευσε σήμερα η οργάνωση, ενώ όσον αφορά τους αγρότες και την ελληνική γεωργία παραμένουν εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι από την απειλή της γενετικής επιμόλυνσης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

H Greenpeace κάλεσε το υπουργείο να μην επιτρέψει τη σπορά βαμβακιού και καλαμποκιού μέχρι να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν μεταλλαγμένοι σπόροι στην αγορά και συγκεκριμένα ζήτησε από τον υπουργό να προχωρήσει άμεσα και με χαρακτήρα επείγοντος στα παρακάτω:

- Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Υπουργείου σε σπορομερίδες βαμβακιού και καλαμποκιού. Καμιά σπορομερίδα δεν πρέπει να καταλήξει στο χωράφι χωρίς την επιβεβαίωση της απουσίας μεταλλαγμένων σπόρων.

- Δέσμευση τυχόν επιμολυσμένων σπορομερίδων και καταστροφή τους, ακολουθώντας σαφές πρωτόκολλο καταστροφής και πλήρη αποζημίωση του θιγόμενου.

- Καταστροφή της καλλιέργειας σε περίπτωση που επιμολυσμένη σπορομερίδα έχει σπαρεί, ακολουθώντας σαφές πρωτόκολλο καταστροφής και πλήρη αποζημίωση του παραγωγού.

- ¶μεση κοινοποίηση των παραπάνω στις εταιρίες σπόρων, τους αγρότες, τις ΕΑΣ, τις αρμόδιες υπηρεσίες στις Νομαρχίες ώστε να προληφθεί η εμπορία και σπορά επιμολυσμένων σπορομερίδων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα