Εurobank: Ελαφρά επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Νέα Ευρώπη

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2008 15:22

Οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών της Νέας Ευρώπης αναμένεται να είναι ισχυροί, πλην όμως θα επιβραδυνθούν ελαφρά και θα διαμορφωθούν σε πιο διατηρήσιμα επίπεδα το 2008, εκτιμά η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG στο τελευταίο τεύχος της έκδοσης “New Europe”.

Οι προοπτικές της σύγκλισης των οικονομιών των χωρών αυτών είναι ακόμα ισχυρές. Το βασικό σενάριο, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της Eurobank, προβλέπει ότι η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να έχει μερική αρνητική επίδραση στις οικονομίες των χωρών της Νέας Ευρώπης όχι όμως στο βαθμό που θα έχει στις αναπτυγμένες οικονομίες.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οικονομίες όπως αυτή της Πολωνίας και της Ουκρανίας θα αισθανθούν λιγότερο τις συνέπειες αυτής της επιβράδυνσης. Οι πιθανότητες είναι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη πίεση αλλά όχι απότομη προσγείωση στους αναπτυξιακούς τους ρυθμούς.

Η ανατίμηση των τιμών των τροφίμων και του πετρελαίου έχει συμβάλει στο να διατηρηθούν υψηλά οι πληθωριστικές πιέσεις που επιδρούν αρνητικά στους ρυθμούς κατανάλωσης τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2008. Επίσης παρατηρείται μετακύλιση των πληθωριστικών πιέσεων στο δείκτη τιμών παραγωγού ειδικά στην Τουρκία και τη Ρουμανία που προϊδεάζει για την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος πληθωριστικών πιέσεων.

Οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι έχουν επιδεινωθεί σημαντικά στις χώρες της Νέας Ευρώπης. Τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία έχουν μεγεθυνθεί σε σημαντικό βαθμό. Στην Ουκρανία, την Τουρκία και την Πολωνία διαμορφώνονται ακόμα σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα. Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση ανέδειξε σε πολύ μεγάλο βαθμό τo ζήτημα της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών. Οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων καλύπτουν τα ελλείμματα στη Βουλγαρία, Πολωνία, Ουκρανία. Ωστόσο έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά στη Ρουμανία και Σερβία.

Η πιστωτική επέκταση συνεχίστηκε αμείωτη στις χώρες της Νέας Ευρώπης το 2007. Ωστόσο, το 2008 αναμένεται ότι θα υπάρξει οριακή επιβάρυνση των ρυθμών σε σχέση με τα ήδη διαμορφωμένα υψηλά επίπεδα. Η εικόνα αυτή αντανακλά την αύξηση του κόστους αναχρηματοδότησης του εξωτερικού χρέους των χωρών της Νέας Ευρώπης όπως αυτό φαίνεται από τα περιθώρια επιτοκίων δανεισμού σε ξένο νόμισμα (sovereign debt spreads) και των αυξημένων επιτοκίων δανεισμού λόγω του κύκλου της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής στις χώρες αυτές ). Επίσης, ο κίνδυνος ρευστότητας στα τραπεζικά συστήματα των χωρών της Νέας Ευρώπης έχει αυξηθεί σημαντικά. Από την άποψη αυτή, η Ουκρανία και η Ρουμανία βρίσκονται στην πιο ευάλωτη θέση γιατί έχουν τους υψηλότερους δείκτες Χορηγήσεων προς Καταθέσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα