Credit Suisse: Ζημίες 2,1 δισ. δολαρίων στο α΄τρίμηνο

Μεγαλύτερες των προβλέψεων των αναλυτών
Πέμπτη, 24 Απριλίου 2008 09:02
UPD:09:27

ΤΙΣ πρώτες τριμηνιαίες ζημίες σε διάστημα σχεδόν πέντε ετών ανακοίνωσε σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας Credit Suisse, λόγω των απομειώσεων ενεργητικού συνδεδεμένου με τις συνεχώς επιδεινούμενες πιστωτικές αγορές και με τίτλους η αξία των οποίων δεν έχει αποτιμηθεί σωστά.

Συγκεκριμένα, οι καθαρές της ζημίες διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 2,15 δισ. ελβετικά φράγκα (2,1 δισ. δολάρια), έναντι κερδών 2,73 δισ. φράγκων που είχε εμφανίσει η εταιρεία ένα χρόνο νωρίτερα, και ξεπέρασαν τα 594 εκατ. φράγκα που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Μπράντι Ντούγκαν χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «σαφώς μη ικανοποιητικά» και τα απέδωσε στις απομειώσεις, ύψους 5,3 δισ. φράγκων, στις οποίες προέβη η Credit Suisse, λόγω της έκθεσής της σε μοχλευμένα δάνεια και χρεόγραφα που συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια.

Πιο αναλυτικά, στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής οι προ φόρων ζημίες ανήλθαν σε 3,46 δισ. φράγκα, εν μέσω ενός «εξαιρετικά δύσκολου περιβάλλοντος στις αγορές». Ένα χρόνο νωρίτερα, είχε εμφανίσει κέρδη 1,99 δισ. φράγκων. Στο τμήμα διαχείρισης ενεργητικού, οι ζημίες διαμορφώθηκαν σε 468 εκατ. φράγκα, ενώ στο τμήμα wealth management κατεγράφη μείωση της κερδοφορίας κατά 13% στα 860 εκατ. φράγκα.

Η τράπεζα ανακοίνωσε απομειώσεις ύψους 2,66 δισ. φράγκων σε εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs), 1,68 δισ. φράγκων σε μοχλευμένα δάνεια και 848 εκατ. φράγκων σε τίτλους διασφαλισμένους με ενυπόθηκα δάνεια.

Οι μετοχές της Credit Suisse έχουν υποχωρήσει φέτος στη Ζυρίχη κατά 23%, περιορίζοντας την αξία της εταιρείας σε 61 δισ. φράγκα. Οι μετοχές της μεγαλύτερης ανταγωνίστριάς της UBS έχουν καταγράψει απώλειες 33%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα