Υπέρ λειτουργικού διαχωρισμού του ΟΤΕ η Ε.Ε.

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2008 10:25

ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ για τον λειτουργικό διαχωρισμό των πρώην τηλεπικοινωνιακών μονοπωλίων τύπου ΟΤΕ επανέλαβε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή τις θέσεις που διατύπωσε πρόσφατα ο Οργανισμός απαντώντας στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ειδικότερα στη σχετική του ανακοίνωση ο ΟΤΕ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «με το λειτουργικό διαχωρισμό δεν θα γίνονται σοβαρές επενδύσεις στο δίκτυο διανομής και δεν θα προωθείται η ανάπτυξη του δικτύου σε νέες τεχνολογίες, ενώ θα υποβιβασθεί η ποιότητα και η συντήρηση του δικτύου.

Την ίδια θέση έχουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η συντριπτική πλειοψηφία των κυρίων παρόχων. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και η Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας της Ε.Ε. χαρακτηρίζουν το μέτρο καταστροφικό ή ανεπιτυχές και χωρίς βάση».

Στη χθεσινή της απάντηση η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα επισημαίνει: «Ο λειτουργικός διαχωρισμός αποτελεί μέσον διασφάλισης δίκαιου ανταγωνισμού που συνεπάγεται την ελευθερία επιλογής των καταναλωτών σε μια αγορά τηλεπικοινωνιών όπου δεσπόζει ένας φορέας εκμετάλλευσης.

Για αυτό απαιτείται ο διαχωρισμός της υποδομής δικτύου του κατεστημένου φορέα εκμετάλλευσης από τις μονάδες που παρέχουν υπηρεσίες με χρήση αυτής της υποδομής. Αν και λειτουργικά δημιουργούνται χωριστές επιχειρηματικές οντότητες, η γενική κυριότητα παραμένει αμετάβλητη.

Ο λειτουργικός διαχωρισμός είναι επομένως ένα μέσο που πρέπει να διαφοροποιηθεί από το δομικό διαχωρισμό, ο οποίος καθιερώνεται σήμερα στον ενεργειακό τομέα. Όσο οι τηλεπικοινωνιακές αγορές καθίστανται πιο δυναμικές, ο λειτουργικός διαχωρισμός επιτρέπει την πρόσβαση στο δίκτυο των νεοεισερχόμενων στην αγορά και του τμήματος λιανικών πωλήσεων του κατεστημένου φορέα επί ίσοις όροις. Παρέχει στους νεοεισερχόμενους μια καλή ευκαιρία να δημιουργήσουν υπηρεσίες χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή του κατεστημένου φορέα».

Η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. καταλήγοντας προσθέτει ότι «ο λειτουργικός διαχωρισμός, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να χρησιμεύσει στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα επίμονα προβλήματα ανταγωνισμού στην τηλεπικοινωνιακή αγορά σε περίπτωση που άλλες λύσεις δεν έχουν αποδώσει.

Για να διασφαλιστεί ότι ο λειτουργικός διαχωρισμός σε μία χώρα δεν οδηγεί σε στρέβλωση του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά, η πρόταση της εθνικής ρυθμιστικής αρχής για την εισαγωγή του λειτουργικού διαχωρισμού πρέπει κατ' αρχήν να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα