Ιαπωνία: Ταχεία μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2008 07:58

ΠΤΩΤΙΚΑ, και με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών, κινήθηκε τον Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, καθώς η παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση ώθησε την Toyota Motor Corp. και την Honda Motor Co. να κατασκευάσουν λιγότερα αυτοκίνητα στη χώρα.

Οι εταιρείες μείωσαν την παραγωγή τους 3,1% από τον Φεβρουάριο, μήνα κατά τον οποίο είχε αυξηθεί 1,6% και σε επίπεδα ρεκόρ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου στο Τόκυο. Η μείωση ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την εκτίμηση για μείωση 0,8% των 33 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Η οικονομική συρρίκνωση των ΗΠΑ άρχισε να βαρύνει τις ιαπωνικές εξαγωγές, κύριο μοχλό ανάπτυξης της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας του κόσμου. Η Bank of Japan κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρήσει αμετάβλητα αργότερα σήμερα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, μετά την πρόβλεψη για χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη.

Το γιέν υποχώρησε στα 104,10 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 11:07 π.μ. στο Τόκυο, από 103,89 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων πενταετούς διάρκειας υποχώρησε 4 μονάδες βάσης στο 1,19%.

Η μείωση της παραγωγής ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2003, όταν άρχισε ο υπολογισμός του δείκτη.

Οι εταιρείες σχεδίασαν τη μείωση της παραγωγής κατά 0,3% τον Απρίλιο, πριν την αυξήσουν κατά 3,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία. Τα αποθέματα αυξήθηκαν 0,2% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

¶λλες εκθέσεις έδειξαν σήμερα ότι ενώ βελτιώθηκε η απασχόληση, οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας έγιναν ανεπαρκείς. Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 3,8% τον Μάρτιο από 3,9% τον Φεβρουάριο. Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν 1,6% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα