Τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι άκρως αποκαλυπτικά για το τι πραγματικά συμβαίνει στις ασφαλίσεις Οχημάτων και το πώς η επιθετική τιμολογιακή πολιτική συγκεκριμένων ασφαλιστικών εταιρειών επηρεάζει συνολικά τον ανταγωνισμό και κατά συνέπεια την ανάπτυξη του κλάδου.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ειδικότερα ότι, ενώ στον κλάδο Ζωής τα συνολικά Ακαθάριστα Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα και Δικαιώματα αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2008 κατά 9,61% στα 595,3 εκατ. ευρώ, οι Ασφαλίσεις κατά Ζημιών κινήθηκαν πτωτικά κατά 0,27% στα 758,4 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας έτσι τη συνολική ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας στο 3,85% ή στα 1,353 δισ. ευρώ.
Ο κλάδος Αστική Ευθύνη από Χερσαία Οχήματα, που συμμετέχει κατά 46,48% ή με 352,5 εκατ. ευρώ στο σύνολο των Ασφαλίσεων κατά Ζημιών, λειτούργησε για μια ακόμη φορά ως πραγματικό «βαρίδι» στην ανάπτυξη των ασφαλειών στην Ελλάδα, καταγράφοντας πτώση κατά 2,33% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2007.
Μάλιστα, και ο κλάδος Πυρκαγιά και Στοιχεία της Φύσης, που συμμετέχει κατά 15,77% με 119,6 εκατ. ευρώ στο σύνολο των Ασφαλίσεων Ζημιών, κινήθηκε επίσης πτωτικά κατά 0,98%, συνεπεία του έντονου ανταγωνισμού, κυρίως σε ό,τι αφορά τις καλύψεις Πυρός.
Μένει βέβαια να φανεί για πόσο ακόμη συγκεκριμένη μερίδα της ασφαλιστικής βιομηχανίας θα επιμείνει στην πολιτική του χαμηλού ασφαλίστρου, όταν όλοι γνωρίζουν ότι βάζει… μέσα όσους την υιοθετούν και πολύ περισσότερο όταν η νέα Εποπτική Αρχή έχει ήδη αρχίσει να ασκεί πιέσεις στον κλάδο για τη βελτίωση της οικονομικής του ευρωστίας.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι τα χαμηλά ασφάλιστρα βοηθούν τον πληθωρισμό σε μια περίοδο έντονων ανοδικών τιμαριθμικών μεταβολών, άρα και τα νοικοκυριά που ασφυκτιούν από τις συνεχιζόμενες επί πολλούς μήνες ανατιμήσεις στις περισσότερες από τις κατηγορίες αγαθών ευρείας κατανάλωσης.
Πάντως, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι παρά την απαξίωση του οικογενειακού εισοδήματος, στις ασφαλίσεις Ζωής, ο κλάδος Ζωής, με συμμετοχή 57,05% στο σύνολο της κατηγορίας, κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο του 2008 άνοδο κατά 10,15% έναντι του 2007, στα 339,6 εκατ. ευρώ και ο κλάδος Ασφαλίσεων Ζωής που συνδέονται με Επενδύσεις, παρουσιάζοντας συμμετοχή 25,14% στο σύνολο της κατηγορίας, κινήθηκε επίσης ανοδικά κατά 15,31%, στα 149,7 εκατ. ευρώ.
Φορολογικά κίνητρα
Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν από την πλευρά τους ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει το ταχύτερο στη θέσπιση νέων φορολογικών κινήτρων, όπως έχει υποσχεθεί, θα συμβάλλει τα μέγιστα για την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης ενός κλάδου που μέχρι και σήμερα δεν κατέφερε να ασκήσει το ρόλο που του αρμόζει, στηρίζοντας την εθνική οικονομία, αλλά και το κοινωνικό σύνολο.
ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ