Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2000 21:17
UPD:21:21

Από το χώρο της νέας τεχνολογίας προήλθαν σήμερα οι απώλειες για τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, καθώς οι πρωινές ειδήσεις σχετικά με τη μελλοντική κερδοφορία της Microsoft και της Motorola θορύβησαν τους επενδυτές.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE υποχώρησε κατά 41,9 μονάδες (0,67%) σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης και διαμορφώθηκε στις 6.231,4 μονάδες γεγονός που οφείλεται κυρίως στις σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών Bookham Technology και του ομίλου Dixons, ο οποίος φαίνεται ότι «πληρώνει» τη χθεσινή πώληση της θυγατρικής του εταιρείας Freeserve στη France Telecom. Από την άλλη μεριά, τη σημαντικότερη άνοδο, της τάξεως του 3,74%, σημείωσε σήμερα η μετοχή του ξενοδοχειακού ομίλου Bass μετά τη σημερινή ανακοίνωση ότι τα κέρδη τετάρτου τριμήνου της τρέχουσας χρήσεως υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σχεδόν στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα διαμορφώθηκε στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 ο οποίος με οριακές απώλειες της τάξεως του 0,01% έκλεισε στις 5.984,64 μονάδες. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή του ομίλου τροφίμων Sodexho Alliance, η οποία υποχώρησε κατά 5,86% ενώ με ανάλογες απώλειες έκλεισαν οι μετοχές των εταιρειών Eur.Aeronaut.Def. και Valeo. Πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης αναδείχθηκε η μετοχή του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Bouygues με άνοδο 4,55% και ακολούθησαν οι μετοχές της εταιρείας πετρελαιοειδών TotalFinaElf και του τραπεζικού ομίλου BNP με κέρδη 3,23% και 2,15% αντίστοιχα.

Με απώλειες έκλεισε και ο δείκτης XETRA DAX στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 6.566,08 μονάδες, κατά 56,17 μονάδες (0,85%) χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης. Αρνητικoί πρωταγωνιστές ήταν η μετοχή της SAP η οποία «έχασε» 4,67% και ακολούθησε η μετοχή της Volkswagen με απώλειες 2,4%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ενεργειακού ομίλου E.on παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδο της σημερινής συνεδρίασης μετά την πρωινή ανακοίνωση ότι προτίθεται να επενδύσει τουλάχιστον 9 δισ. δολ. στην Ευρώπη για την εξαγορά ομοειδών εταιρειών και την είδηση ότι βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τη γαλλική Bouygues για την απόκτηση θυγατρικής της εταιρείας.

Στις υπόλοιπες χρηματαγορές, στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX σημείωσε πτώση 2,58 μονάδων (0,39%), στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 έχασε 0,74% και έκλεισε στις 45.546 μονάδες, στη Γενεύη ο δείκτης SMI με απώλειες 81,1 μονάδων (1,0%) διαμορφώθηκε στις 8.015,9 μονάδες και, τέλος, στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με οριακή πτώση της τάξεως του 0,06% έκλεισε στις 3.027,24 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα