Χρ. Φώλιας: Καμία διαφορά με τις ΗΠΑ για τον South Stream

Δευτέρα, 05 Μαΐου 2008 16:45
UPD:22:07

«Δεν υπάρχει διαφορά, ούτε χαλάνε οι σχέσεις μας (σ.σ. με τις ΗΠΑ). Συμφωνούμε απόλυτα ότι στόχος είναι η μη δημιουργία μονοπωλιακών ή μονοψωνιακών καταστάσεων. Αν εξαρτάσαι από έναν, είσαι χαμένος από χέρι».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας αναφερόμενος στην υπογραφή της ενεργειακής συμφωνίας με τη Ρωσία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο κ. Φώλιας σημείωσε ακόμη πως ο South Stream και ο αγωγός TGI που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο είναι συμπληρωματικοί. «Ο ένας δεν εξαρτάται ούτε αναιρεί τον άλλο, τους έχουμε ανάγκη και τους δύο» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως η διαπραγμάτευση για τον πρώτο έγινε με ανοιχτά χαρτιά και χωρίς κρυμμένους άσους.

Στο σημείο αυτό επισήμανε πως ο TGI θα λειτουργήσει το 2012, ενώ ο South Stream, στην καλύτερη περίπτωση, το 2015.

Αναφερόμενος στις ανάγκες της χώρας μας σε φυσικό αέριο, είπε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα καλύπτει το 77% των αναγκών της με ρωσικό φυσικό αέριο, ποσοστό το οποίο περίπου το 2012 θα πέσει κάτω από το 50%.

Ανέφερε τέλος πως η χάραξη του South Stream δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, θεωρώντας πάντως πιο πιθανή τη διαδρομή από τις ελληνικές ακτές υποθαλάσσια προς την Ιταλία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα