Κομισιόν: Έως τις 19/5 αναμένει απαντήσεις για την Alitalia

Δευτέρα, 05 Μαΐου 2008 17:51
UPD:17:53

Προθεσμία 14 ημερών στην ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να δώσει απαντήσεις στις 19 Μαΐου σχετικά με το δάνειο που αποφάσισε να παραχωρήσει στην Alitalia δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται πως Κομισιόν έχει εκφράσει αμφιβολίες για τη νομιμότητα (βάσει των κοινοτικών κανόνων) του επείγοντος δανείου -ύψους 300 εκατ. ευρώ, μετά την απόσυρση της Air France-KLM από τη διαδικασία εξαγοράς του ιταλικού αερομεταφορέα.

Η ιταλική κυβέρνηση ενημέρωσε -πριν 10 ημέρες- την Επιτροπή σχετικά, διαβεβαιώνοντάς την πως πρόκειται για ένα κανονικό δάνειο και ότι αποτελεί συνήθη εμπορική πρακτική. Σύμφωνα όμως με εκπρόσωπο της Επιτροπής, «οι πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, αφήνουν πολλά ερωτήματα ανοιχτά».

Σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, η Alitalia -η οποία έλαβε κρατική ενίσχυση το 2001- δεν μπορεί να λάβει άλλη κρατική ενίσχυση μέχρι το 2011. Πάντως, όπως σημείωναν την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη της Επιτροπής, το δάνειο δεν θα θεωρηθεί «κρατική ενίσχυση», αν έχει δοθεί με ανταγωνιστικό εμπορικό επιτόκιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα