Προειδοποίηση από Ε.Ε. για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις

Τρίτη, 06 Μαΐου 2008 13:13

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει σε εννέα κράτη μέλη – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - μια πρώτη επίσημη έγγραφη προειδοποίηση, επειδή δεν εξέδωσαν νέες ή αναπροσαρμοσμένες άδειες για 9.000 και πλέον βιομηχανικές εγκαταστάσεις που ήδη λειτουργούν ανά την Ευρώπη.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, τα συγκεκριμένα κράτη μέλη δεν εκπλήρωσαν ικανοποιητικά τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την έκδοση των εν λόγω αδειών εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας της 30ής Οκτωβρίου 2007.

Δήλωση Στ. Δήμα

Ο Επίτροπος Σταύρος Δήμας, αρμόδιος για το περιβάλλον, δήλωσε: «Όλες οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στη Ευρώπη οφείλουν να τηρούν αυστηρά πρότυπα για τις εκπομπές. Τα πρότυπα αυτά θεσπίστηκαν με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιδράσεις της βιομηχανικής ρύπανσης στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον».

Πιο αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει σε εννέα κράτη μέλη μια πρώτη επίσημη έγγραφη προειδοποίηση, επειδή δεν εξέδωσαν άδειες για βιομηχανικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με την οδηγία για την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης (IPPC). Στόχος της οδηγίας είναι η πρόληψη και ο έλεγχος των εκπομπών των βιομηχανιών στον ατμοσφαιρικό αέρα, στα ύδατα και στο έδαφος. Τα κράτη μέλη όφειλαν, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2007, να εκδώσουν νέες άδειες ή να επανεξετάσουν και – εάν ήταν απαραίτητο – να αναπροσαρμόσουν τις ισχύουσες άδειες για όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν πριν από τις 30 Οκτωβρίου 1999. Όσον αφορά τη Βουλγαρία, την Εσθονία και τη Σλοβενία, έπρεπε να εκδοθούν νέες ή αναπροσαρμοσμένες άδειες για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν ήδη κατά την ημερομηνία προσχώρησης των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Πριν λήξει η προθεσμία του 2007, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η Επιτροπή είχε επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή των κρατών μελών στην επερχόμενη καταληκτική ημερομηνία έκδοσης αδειών λειτουργίας για βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Τον Νοέμβριο του 2007, η Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη να της υποβάλουν στοιχεία σχετικά με τον συνολικό αριθμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της οδηγίας και τον αριθμό των νέων, επανεξετασμένων ή αναπροσαρμοσμένων αδειών που εκδόθηκαν.

Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι σε εννέα κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Ελλάδα, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία) ο αριθμός των εγκαταστάσεων για τις οποίες δεν εκδόθηκαν νέες ή αναπροσαρμοσμένες άδειες είναι εξαιρετικά μεγάλος, υπερβαίνοντας συνολικά τις 9.000 επί συνόλου 52.000 βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε όλη την ΕΕ, τις οποίες αφορά το μέτρο.

Είναι σαφές, όπως υπογραμμίζεται, ότι τα συγκεκριμένα κράτη μέλη δεν τήρησαν τις διατάξεις της οδηγίας. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει δικαστική διαδικασία κατά των εν λόγω κρατών μελών.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί επισταμένως την πορεία της αδειοδότησης και να στηρίζει όλα τα κράτη μέλη στην εφαρμογή της.

Νομική διαδικασία

Το άρθρο 226 της Συνθήκης εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να κινεί νομικές διαδικασίες κατά των κρατών μελών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Όταν η Επιτροπή θεωρεί ότι ενδέχεται να στοιχειοθετείται παράβαση των διατάξεων του δικαίου της ΕΕ, που δικαιολογεί την κίνηση διαδικασίας επί παραβάσει, απευθύνει "επίσημη προειδοποιητική επιστολή" (πρώτη γραπτή προειδοποίηση) στο εμπλεκόμενο κράτος μέλος, με την οποία το καλεί να της υποβάλει τις παρατηρήσεις του εντός ορισμένης προθεσμίας, συνήθως δίμηνης.

Με βάση την απάντηση, ή ελλείψει απαντήσεως, του εμπλεκόμενου κράτους μέλους, η Επιτροπή δύναται να αποφασίσει να του απευθύνει "αιτιολογημένη γνώμη" (τελική γραπτή προειδοποίηση). Σε αυτήν αναπτύσσονται σαφώς και ρητά οι λόγοι για τους οποίους η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει σημειωθεί εν προκειμένω παράβαση του δικαίου της ΕΕ και καλείται το κράτος μέλος να συμμορφωθεί εντός ορισμένης προθεσμίας, συνήθως δίμηνης.

Εάν το κράτος μέλος δεν συμμορφωθεί με την αιτιολογημένη γνώμη, η Επιτροπή δύναται να αποφασίσει την παραπομπή της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεωρήσει ότι όντως σημειώθηκε παράβαση των διατάξεων της Συνθήκης, το κράτος μέλος που ευθύνεται για την παράβαση καλείται να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί προς τις εν λόγω διατάξεις.

Το άρθρο 228 της Συνθήκης εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να λαμβάνει μέτρα κατά κράτους μέλους που δεν συμμορφώνεται με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το άρθρο αυτό εξουσιοδοτεί επίσης την Επιτροπή να ζητεί από το Δικαστήριο την επιβολή χρηματικού προστίμου στο εμπλεκόμενο κράτος μέλος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα