Κοντά στα 122 δολ. το αργό

Τετάρτη, 07 Μαΐου 2008 07:03

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση, κοντά στα 122 δολ. το βαρέλι, διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη μετά τη χθεσινή του αναρρίχηση σε επίπεδα ρεκόρ εν μέσω ανησυχιών για τις προμήθειες από τη Νιγηρία και των εικασιών ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη ζήτηση στην Ασία.

Η Royal Dutch Shell Plc είπε ότι επίθεση ενόπλων το Σαββατοκύριακο κατέστρεψε σταθμό άντλησης στη Νιγηρία όπου η βία έχει μειώσει τις εξαγωγές από τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου επηρέασαν ελάχιστα την παγκόσμια ζήτηση λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και των επιδοτήσεων προς τους καταναλωτές, σύμφωνα με την International Energy Agency (ΙΕΑ).

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουνίου διαπραγματεύθηκε στα 121,74 δολ. το βαρέλι, 9 σεντς χαμηλότερα, στις 10:10 π.μ. στη Σιγκαπούρη κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Χθες το πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα ημερήσια επίπεδα ρεκόρ των 122,73 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,87 δολ., ποσοστό 1,6%, κλείνοντας στα 121, 84 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1983. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει άνοδο 98% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι περιορισμένες προμήθειες ενδέχεται να ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου από τα 150 δολ. έως τα 200 δολ. το βαρέλι σε δύο χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc.

Το μπρεντ για παράδοση Ιουνίου διαπραγματεύθηκε στα 120,15 δολ. το βαρέλι, 16 σεντς χαμηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 9:39 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια του μπρεντ άγγιξαν τα 120,99 δολ. το βαρέλι, ημερήσια επίπεδα ρεκόρ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα