Ανοδικά κινείται το ρύζι

Τετάρτη, 07 Μαΐου 2008 07:58

ΑΝΟΔΙΚΑ για τέταρτη ημέρα κινήθηκε το ρύζι εν μέσω εικασιών ότι η Μιανμάρ ενδέχεται να μετατραπεί από καθαρή χώρα εξαγωγής του προϊόντος σε εισαγωγική μετά τον κυκλώνα που έπληξε τη χώρα το Σαββατοκύριακο αφήνοντας πίσω του συνολικά 60.000 νεκρούς ή αγνοουμένους.

Το ρύζι για παράδοση Ιουλίου σημείωσε άνοδο έως 50 σεντς, ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στα 21,60 δολ. ανά 100 λίβρες στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου. Οι εβδομαδιαίες τιμές από την Ταϊλάνδη, τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής ρυζιού στον κόσμο, θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα από το κεντρικό εξαγωγικό συμβούλιο της χώρας.

Ο κυκλώνας «Ναργκίς» έπληξε τις περισσότερες ορυζοπαραγωγικές περιοχές της Μιανμάρ, επιδεινώνοντας την κρίση των τροφίμων που απειλεί έως 1 δισ. Ασιάτες. Το βασικό είδος διατροφής που καλύπτει τις ανάγκες περίπου του μισού παγκόσμιου πληθυσμού σημείωσε πέρυσι σχεδόν διπλάσια άνοδο, ωθώντας σε διαδηλώσεις από την Αϊτή έως τις Φιλιππίνες.

Πριν από τον κυκλώνα οι εκτιμήσεις του Food and Agriculture Organization υπολόγιζαν ότι η Μιανμάρ θα εξήγαγε φέτος 600.000 μετρικούς τόνους ρυζιού. Φέτος οι εκτιμήσεις για τις παγκόσμιες εξαγωγές μιλούν για 29,9 εκατ. τόνους σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη.

Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του ρυζιού στο Σικάγο, που διαπραγματεύθηκαν στο limit-up των 21,60 δολ. ανά 100 λίβρες στις 11:48 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες σημείωσαν άνοδο 4,7%.

Η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ μετέδωσε ότι 22.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 40.000 αγνοούνται. Ο πληθυσμός της Μιανμάρ είναι περίπου 48 εκατομμύρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα