Πέμπτη ημέρα ανόδου για το ρύζι

Πέμπτη, 08 Μαΐου 2008 07:26

ΑΝΟΔΙΚΑ για πέμπτη ημέρα σημείωσε το ρύζι καθώς η έκταση των καταστροφών στην Μιανμάρ από τον κυκλώνα έγινε πιο ευδιάκριτη με 100.000 νεκρούς, σε συνδυασμό με την αναστολή της φορολογίας στη Νιγηρία με στόχο την τόνωση των αγορών από το εξωτερικό.

Τα συμβόλαια του ρυζιού που άγγιξαν τον περασμένο μήνα επίπεδα ρεκόρ, σημείωσαν άνοδο έως 3,5% φθάνοντας στα 22,35 δολ. ανά 100 λίβρες στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου. Ο κυκλώνας «Ναργκίς» σκέπασε με νερό 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, σύμφωνα με την Unicef.

Ο κυκλώνας έπληξε την κύρια περιοχή καλλιέργειας ρυζιού της χώρας στις 3 Μαΐου, επιδεινώνοντας την επισιτιστική κρίση που οδήγησε σε κοινωνικές αναταραχές από την Αϊτή έως την Αίγυπτο. Η αύξηση του κόστους των τροφίμων αύξησε τον κίνδυνο υποσιτισμού για 1 δισ. Ασιάτες, σύμφωνα με την Asian Development Bank, καθώς οι τιμές του σταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας, αναρριχήθηκαν φέτος σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Νιγηρία, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής ρυζιού στον κόσμο, κατήργησε χθες του δασμούς εισαγωγής για έξι μήνες με στόχο τη μείωση των τιμών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου της χώρας.

Η Μιανμάρ θα εξήγαγε φέτος 600.000 μετρικούς τόνους ρυζιού, μαζί με τη Σρι Λάνκα και το Μπανγκλαντές, σύμφωνα με τον Food and Agriculture Organization. Τα Ηνωμένα Εθνη προέβλεπαν ότι οι εξαγωγές ρυζιού θα ήταν 29,9 εκατ. τόνους.

Τα συμβόλαια του ρυζιού που άγγιξαν στο Σικάγο τα επίπεδα ρεκόρ των 25,07 δολ. ανά 100 λίβρες στις 24 Απριλίου, σημείωσαν άνοδο έως 8,3% από την 1η Μαΐου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα