Toyota: Κάμψη κερδών κατά 28% λόγω του ισχυρού γιεν

Πέμπτη, 08 Μαΐου 2008 09:47
EPA/DAI KUROKAWA

Την πρώτη πτώση της τριμηνιαίας κερδοφορίας της σε διάστημα σχεδόν τριών ετών ανακοίνωσε την Πέμπτη η Toyota Motor, εξαιτίας της ενδυνάμωσης του γιεν και τις μειωμένες πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. ¶φησε, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση και της ετήσιας κερδοφορίας της.

Τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο μειώθηκαν στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2008 κατά 28% και διαμορφώθηκαν σε 316,8 δισ. γιεν (τρία δισ. δολάρια) από 440 δισ. γιεν που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές τα ανέμεναν υψηλότερα, στα 375,2 δισ. γιεν.

Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα σε 6,57 τρισ. γιεν από 6,33 τρισ. γιεν που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2007.

Η κάμψη της κερδοφορίας της Toyota αποδίδεται στις μειωμένες πωλήσεις της στις ΗΠΑ, καθώς η δεινή κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας περιόρισε τη ζήτηση για αυτοκίνητα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανατίμηση του γιεν κατά 12% στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η οποία περιόρισε την αξία των πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική. Σημειώνεται ότι το ήμισυ σχεδόν των λειτουργικών κερδών της εταιρείας προέρχεται από εκεί.

Για το οικονομικό έτος που ξεκίνησε την 1η Απριλίου, η Toyota αναμένει μείωση των καθαρών της κερδών κατά 27% σε 1,25 τρισ. γιεν. Επίσης, το ισχυρό ιαπωνικό νόμισμα εκτιμάται ότι θα περιορίσει τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας κατά 690 δισ. γιεν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα