ΤΗ ΣΑΦΗ θέση ότι η πυρηνική ενέργεια δεν συμπεριλαμβάνεται σήμερα στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, διατύπωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, μιλώντας στο κλείσιμο του διεθνούς συνεδρίου Athens Summit 2008.
Μετά τις συζητήσεις που προκάλεσε ο χαρακτηρισμός της πυρηνικής ενέργειας, ως «πράσινης» ενέργειας από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, ο κ. Φώλιας υποχρεώθηκε να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα και να αποκλείσει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών της χώρας.
Παρ΄όλα αυτά, ο υπουργός αφήνει περιθώρια για μελλοντική εξέταση του θέματος, καθώς ο αποκλεισμός της πυρηνικής ενέργειας αφορά το σήμερα.
Στον προβληματισμό που αναπτύσσει ο κ. Φώλιας κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή, περιλαμβάνονται:
* οι επιπτώσεις από ενδεχόμενα ατυχήματα
* η ανησυχία για το ενδεχόμενο αξιοποίησης της πυρηνικής τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς
* η σεισμογένεια του ελληνικού χώρου
* η διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων
* η διεθνής τρομοκρατία, καθώς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητοι στόχοι.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα, παρακολουθεί τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ο διάλογος είναι πάντα αναγκαίος, προκειμένου να φωτισθούν όλες οι πτυχές πολυσύνθετων και πολύπλοκων ζητημάτων που δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται απλουστευτικά, είτε διά της άκριτης αποδοχής, είτε διά του εξορκισμού. Η γνώση είναι δύναμη και ο διάλογος που προωθεί τη γνώση είναι πάντοτε χρήσιμος.
Ο κ. Κακλαμάνης
«Δεν μπορούμε να λειτουργούμε ως οι τελευταίοι χρήστες του περιβάλλοντος. Και ασφαλώς για να πετύχουμε στη ''μάχη'' εναντίον της κλιματικής αλλαγής δεν πρέπει να μένουμε σε ευχολογικού τύπου διακηρύξεις. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε το περιβάλλον στο κέντρο των πολιτικών μας επιδιώξεων και να εξασφαλίσουμε απτά και άμεσα αποτελέσματα καθώς ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης, μιλώντας χθες στο Athens Summit.
Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι:
-Η προστασία του αστικού περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτούν συγκεκριμένες ενέργειες και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.
- Πρέπει να μάθουμε να χτίζουμε εκεί απ' όπου μέχρι τώρα γκρεμίζαμε.
Έτσι, οι πόλεις που είναι και οι κατ' εξοχήν υπεύθυνες για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής -αφού καταναλώνουν το 75% της παγκόσμιας ενέργειας και εκπέμπουν το 80% των αερίων που ευθύνονται για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου- οφείλουν να αποτελέσουν το νέο πεδίο ανάληψης δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Κουβέλης
Εναντίον της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και για ειρηνικούς σκοπούς στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ τόνισε χθες κατηγορηματικά στην ομιλία του στο συνέδριο για τις κλιματικές αλλαγές στο Athens Summit 2008 ο Σπύρος Κουβέλης.
Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον και τη χωροταξία πρόσθεσε ότι δεν τεκμηριώνεται η ανάγκη του να μιλήσουμε για πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα γιατί αν εφαρμόσουμε τις τρεις βασικές αρχές που είναι εξοικονόμηση, ανανεώσιμες πηγές και αποτελεσματικότητα στις χρησιμοποιούμενες σήμερα μορφές ενέργειας δεν χρειαζόμαστε πυρηνική ενέργεια.
Μάλιστα υποστήριξε ότι είναι λάθος σε μια περίοδο που γενικώς από τις γύρω χώρες υπάρχουν προγράμματα εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων εμείς να βάζουμε τη συζήτηση μόνοι μας χωρίς να μας πιέζει κανείς, τη στιγμή που θα έπρεπε να έχουμε σκληρά επιχειρήματα για να προσπαθήσουμε να ανακόψουμε, να ελέγξουμε τι γίνεται και στις γύρω χώρες.
Το ΤΕΕ
Αντίθετο είναι το ΤΕΕ σε κάθε σκέψη για πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα γιατί, όπως υπογραμμίζει σε χθεσινή δήλωσή του ο πρόεδρός του, Γιάννης Αλαβάνος, είναι αδιανόητο όταν έχουμε βιώσει τις δραματικές συνέπειες από το Τσερνομπίλ προ 20ετίας, αλλά και τη μόνιμη εδώ και δεκαετίες απειλή από το Κοζλοντούι και εμείς να θέτουμε προς συζήτηση την προσφυγή μας στην πυρηνική ενέργεια.
Η πυρηνική ενέργεια, προσθέτει, ούτε ασφαλής, ούτε φιλική προς το περιβάλλον, ούτε φθηνή λύση είναι.