Τρισέ: Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνουν οι τιμές

«Ασυνήθιστα υψηλός βαθμός αβεβαιότητας λόγω της αναταραχής στις αγορές»
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2008 16:13
UPD:17:37
REUTERS /YIORGOS KARAHALIS

"Οι ρυθμοί πληθωρισμού έχουν αυξηθεί σημαντικά από το φθινόπωρο κυρίως λόγω των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων", δήλωσε σήμερα από το Ζάππειο Μέγαρο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, στην εισαγωγική του δήλωση.

"Οι ρυθμοί πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μάλλον παρατεταμένη χρονική περίοδο και στη συνέχεια θα μειωθούν σταδιακά", πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, "οι πιο πρόσφατες πληροφορίες επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας ότι επικρατούν ανοδικοί κίνδυνοι διατάραξης της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα, υπό συνθήκες συνεχιζόμενης πολύ έντονης νομισματικής και πιστωτικής επέκτασης".

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Τρισέ, τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της ζώνης του ευρώ είναι υγιή και τα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να καταδεικνύουν συγκρατημένη αλλά συνεχιζόμενη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ.

Ωστόσο, προειδοποίησε πως ο βαθμός της αβεβαιότητας που οφείλεται στην αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένει ασυνήθιστα υψηλός και οι εντάσεις παραμένουν ακόμη.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, "η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα αποτελεί τον πρωταρχικό μας στόχο".

"Η σταθεροποίηση των μεσομακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα", ανέφερε χαρακτηριστικά. "Το δ.σ. εμμένει σθεναρά στη δέσμευσή του να αποτρέψει την εκδήλωση δευτερογενών επιδράσεων και ανοδικών κινδύνων διατάραξης της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα. Πιστεύουμε ότι η παρούσα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου μας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις όλες τις προσεχείς εβδομάδες".

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες προβλέψεις, τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση αναμένεται να στηρίξουν την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ το 2008, αν και σε μικρότερο βαθμό απ΄ ό,τι στη διάρκεια του 2007, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ενώ επιβραδύνεται, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική επωφελούμενη κυρίως από την έντονη ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών. Το γεγονός αυτό αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει την εξωτερική ζήτηση της ζώνης του ευρώ.

Παράλληλα, η άνοδος των επενδύσεων στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα παρέχει συνεχή στήριξη στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς ο βαθμός χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού παραμένει υψηλός και η κερδοφορία στον τομέα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διατηρείται.

Tαυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τρισέ, η απασχόληση και η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκαν σημαντικά και τα ποσοστά ανεργίας μειώθηκαν σε επίπεδα πρωτοφανή την τελευταία 25ετία. Αυτό στηρίζει την αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος και συνεπώς της κατανάλωης, αν και η αγοραστική δύναμη περιορίζεται από την επίδραση που ασκεί η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

«Καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη»

H αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει αυτές τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι υψηλή και επικρατούν καθοδικοί κίνδυνοι. Πιο συγκεκριμένα, οι κίνδυνοι συνδέονται με το ενδεχόμενο η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές να έχει δυσμενέστερη επίδραση στην πραγματική οικονομία απ΄ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Επιπλέον, καθοδικοί κίνδυνοι απορρέουν από τη μειωτική επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις λόγω μη αναμενόμενων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Κινδύνους εγκυμονούν επίσης οι πιέσεις για προστατευτισμό και πιθανές μη ομαλές εξελίξεις λόγω των παγκόσμιων ανισορροπιών.

Η εξέλιξη των τιμών

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των τιμών ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ παρέμεινε άνω του 3% τους τελευταίους έξι μήνες. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ήταν 3,3% τον Απρίλιο του 2008. Αυτός ο ρυθμός, όπως επισήμανε ο κ. Τρισέ, επιβεβαιώνει τις συνεχιζόμενες έντονες βραχυπρόθεσμες ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, οι οποίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις απότομες αυξήσεις των διεθνών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων τους τελευταίους μήνες.

Οσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, σύμφωνα με τις σημερινές τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για τα προαναφερόμενα εμπορεύματα, ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ είναι πιθανόν να παραμείνει σημαντικά υψηλότερος του 2% τους επόμενους μήνες και να υποχωρήσει σταδιακά στη διάρκεια του 2006.

«Κατά συνέπεια, διανύουμε επί του παρόντος μια μάλλον παρατεταμένη περίοδο υψηλών ρυθμών πληθωρισμού». Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα παραμένουν σαφώς ανοδικοί, εκτιμά ο κ. Τρισέ. Σε αυτούς τους κινδύνους περιλαμβάνονται το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, καθώς και των αυξήσεων των διοικητικά καθοριζόμενων τιμών και των έμμεσων φόρων πέρα από τις ήδη προβλεπόμενες.

«Καμπανάκι» Γκαργκάνα για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα να μειώσουμε τον σχετικά υψηλό πληθωρισμό προκειμένου να βελτιώσουμε την ανταγωνιστική της θέση», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΣΥΕ, ο πληθωρισμός στη χώρα μας διατηρήθηκε τον Απρίλιο στο 4,4%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.

«Έχουμε πληθωρισμό που είναι σταθερά πάνω από την ευρωζώνη μετά την είσοδο στο ευρώ και για να επιτύχουμε αυτό το στόχο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχίσουμε σε μια διατηρήσιμη και αξιόπιστη πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης και να βελτιώσουμε περαιτέρω την δημοσιονομική επίδοση, μειώνοντας περισσότερο το υψηλό ποσοστό χρέους της Ελλάδας», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα