Αλβανία: Προοπτικές ανάπτυξης στην αγορά ακινήτων

Παρασκευή, 09 Μαΐου 2008 09:20

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο BalRec που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Σόφια, η αγορά εξοχικών κατοικιών της Αλβανίας διαθέτει σημαντικό δυναμικό ανάπτυξης, ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές για τις οποίες η κυβέρνηση της χώρας επεξεργάζεται ειδικό σχέδιο παρέμβασης και διαχείρισης. Ωστόσο, το πλέον ανεπτυγμένο τμήμα της αλβανικής αγοράς ακινήτων είναι αυτό των κατοικιών, από το οποίο προέρχεται και το 60% περίπου της συνολικής αξίας των συναλλαγών της αγοράς.

Με ιδιαίτερη ένταση αναπτύσσεται η αγορά κατοικιών στα Τίρανα, καθώς αυξάνεται τόσο ο αριθμός των αδειών οικοδόμησης όσο και ο όγκος του κατασκευαστικού έργου. Οι τιμές αγοράς των κατοικιών διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας με εξαίρεση την πρωτεύουσα, όπου προσεγγίζουν τα 1.500 με 2.000 το τ.μ. στο κέντρο και τα 500 με 850 ευρώ το τ.μ. στα προάστια της πόλης.

Το συνολικό απόθεμα ποιοτικών χώρων γραφείου στα Τίρανα υπολογίζεται σε 20 χιλ. τ.μ. Ωστόσο, η ολοκλήρωση των σχετικών επενδυτικών σχεδιασμών που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη προβλέπεται να τροφοδοτήσουν στα επόμενα 5 με 10 χρόνια την αύξηση του αποθέματος σε περισσότερα από 60 χιλ. τ.μ. Η περιορισμένη προσφορά χώρων γραφείου διατηρεί τα ενοίκια σε υψηλά επίπεδα ή μεταξύ 16 και 25 ευρώ το τ.μ. στην κατηγορία Α.

Βalkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα