Κ. Παπούλιας: Ευθύνες στο πιστωτικό σύστημα για την κρίση

Παρασκευή, 09 Μαΐου 2008 10:14

ΕΥΘΥΝΕΣ στο πιστωτικό σύστημα για την κρίση που ταλανίζει τις αγορές, επέρριψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στο χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος επέκρινε και τη στάση των κεντρικών τραπεζών, για τη χαλαρή εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αναφερόμενος στην κρίση, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι ξεκίνησε εκτός Ευρώπης όμως, όπως είναι γνωστό, οι πιστωτικές κρίσεις δεν είναι γεγονότα περιορισμένα σε έναν τόπο και γι' αυτό και η γέννηση αλλά και θεραπεία τους μας αφορούν όλους.

Πρόσθεσε ότι «η κρίση αυτή έδειξε τη μεγάλη αδυναμία που μπορεί να παρουσιάσει κάθε πιστωτικό σύστημα, όταν, στο κυνήγι των περισσότερων κερδών, υποτιμώνται οι κίνδυνοι και επικρατεί υπεραισιοδοξία. Οταν η εποπτεία των Κεντρικών Τραπεζών δεν είναι εξαιρετικά προσεκτική».

Υπενθύμισε και τον κοινωνικό ρόλο των τραπεζών, λέγοντας ότι «λησμονείται ότι είναι οι πολίτες που στις δημοκρατίες μας τελικά παρέχουν στο τραπεζικό σύστημα το προνόμιο της συλλογής και αποταμίευσης χρημάτων. Και οι πολίτες απαιτούν το προνόμιo αυτό να ασκείται σαν μια κοινωνική αποστολή, που τελικό στόχο θα πρέπει να έχει την ανάπτυξη και την ευρύτερη δυνατή κοινωνική ευημερία».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα