Μετρό: Στην τελική ευθεία οι επεκτάσεις προς Χαϊδάρι και Περιστέρι

Δηλώσεις Γ. Σουφλιά
Παρασκευή, 09 Μαΐου 2008 12:56

Σήμερα κατασκευάζεται το μεγαλύτερο μέτωπο έργων Μετρό στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος επιθεώρησε τα έργα της Αττικό Μετρό στα δυτικά προάστια του Λεκανοπεδίου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, στα τέλη του 2009 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η επέκταση του Μετρό προς το Χαϊδάρι, καθώς απομένουν μόλις 180 μέτρα για να ολοκληρωθεί το σύνολο της νέας γραμμής και δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών του έργου.

Σύμφωνα με τις μελέτες της Αττικό Μετρό, υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετούνται καθημερινά περισσότερα από 30.000 άτομα και η απόσταση από το Χαϊδάρι έως το Σύνταγμα θα καλύπτεται μόλις σε εννέα λεπτά, μια απόσταση που σήμερα σε ώρα αιχμής διανύεται σε περισσότερα από 45 λεπτά με ΙΧ αυτοκίνητο.

Δίπλα στο σταθμό «Χαϊδάρι» κατασκευάζεται χώρος στάθμευσης 380 ΙΧ οχημάτων. Πρόκειται για ένα τετραώροφο κτίριο και πρόσφατα η Αττικό Μετρό ΑΕ ολοκλήρωσε τη μελέτη της επέκτασης του υπόγειου χώρου του προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητά του κατά 150 θέσεις στάθμευσης ΙΧ οχημάτων ταυτόχρονα με την αναβάθμιση της περιοχής.

Γίνεται επίσης η μελέτη και προβλέπεται να ξεκινήσει η κατασκευή εντός του 2009 του χώρου στάθμευσης 450 θέσεων στο Αιγάλεω, ενώ θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης στην κεντρική πλατεία της Αγ. Βαρβάρας δίπλα στο μελλοντικό σταθμό του Μετρό.

Επέκταση προς Πειραιά, Περιστέρι, Ιλιον και Πετρούπολη

Μετά το Χαϊδάρι, έχει προγραμματισθεί η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά, στην οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο σχετικός Διαγωνισμός. Η κατασκευή της επέκτασης της Γραμμής 3 προς τον Πειραιά αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του έτους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εμπλοκές στο διαγωνισμό από ενστάσεις, προσφυγές, κλπ των έξι διαγωνιζομένων τεχνικών ομίλων/εταιρειών.

Όπως είπε ο υπουργός, τα έργα στους σταθμούς «Περιστέρι» και «Ανθούπολη» προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, ενώ πρόσφατα (03/04/2008) ενώθηκε η υπό κατασκευή Γραμμή με το υφιστάμενο δίκτυο του Μετρό. Σε ενάμιση χρόνο, στο τέλος του 2009, ο Δήμος Περιστερίου θα διαθέτει 3 σύγχρονους Σταθμούς Μετρό, οι οποίοι με την υψηλή αισθητική τους θα αναβαθμίσουν την ευρύτερη περιοχή και θα εξυπηρετούν σε καθημερινή βάση περισσότερους από 75.000 επιβάτες, όπως δήλωσε κ. Σουφλιάς.

Πλατεία 10.000 τ.μ. στο Περιστέρι

Χάρη στην κατασκευή του Μετρό, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα δημιουργήσει στο Περιστέρι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες του Λεκανοπεδίου, συνολικής έκτασης 10.000 τμ., στην επιφάνεια του ομώνυμου Σταθμού του Μετρό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης ΙΧ οχημάτων (450 θέσεων) στον τερματικό Σταθμό Ανθούπολη.

Με τα έργα αυτά, ο κάτοικος του Περιστερίου θα έχει πλέον τη δυνατότητα να βρεθεί με άνεση, ασφάλεια και ταχύτητα μόλις σε 11 λεπτά στο κέντρο της Αθήνας (Σύνταγμα) και σε λιγότερο από μισή ώρα στο Ελληνικό.

Παράλληλα, ήδη η Αττικό Μετρό έχει ξεκινήσει την προμελέτη του έργου για τη περαιτέρω επέκταση της Γραμμής 2 προς το Ίλιον και την Πετρούπολη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα