Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση με τα υγρά καύσιμα, καθώς λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, έχει «στεγνώσει» η πλειοψηφία των πρατηρίων, κυρίως σε αμόλυβδη και ντίζελ κίνησης, σε Αττική και Περιφέρεια, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μείνουν με άδειο ρεζερβουάρ.
Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, που μαζί με τους ιδιοκτήτες φορτηγών, έχουν κλείσει μία εβδομάδα κινητοποιήσεων, ζητούν αυξήσεις της τάξης του 13%, προκειμένου, όπως τονίζουν, να αντιμετωπίσουν τη σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας των οχημάτων τους, από την ξέφρενη κούρσα ανόδου της τιμής του πετρελαίου, ενώ η κυβέρνηση ενέκρινε αυξήσεις 5%. Πάντως, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Βυτιοφορέων, κ. Τσιάμος, η Ομοσπονδία είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
Την Παρασκευή το βράδυ, οι απεργοί είχαν συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, σε ότι αφορά ειδικά το υπουργείο και τις αρμοδιότητές του, έκανε κάποιες παραχωρήσεις, κυρίως για την κίνηση των συγκεκριμένων οχημάτων τα Σαββατοκύριακα στις εθνικές οδούς. Ο υπουργός δεσμεύθηκε επίσης να μεσολαβήσει στην υπουργό Απασχόλησης κ. Πετραλιά, για να επιλυθούν κάποια ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου.
Όμως, για το θέμα της αύξησης των κομίστρων, ο κ. Χατζηδάκης δεν μπορεί να πάρει απόφαση μόνος του, καθώς τα οικονομικά θέματα αφορούν το αρμόδιο υπουργείο.
Αύριο, πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και αν αποφασιστεί παράταση της απεργίας είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα.
Προβλήματα, όμως, αναμένεται να προκύψουν και στην ομαλή λειτουργία της αγοράς γενικότερα, εξαιτίας της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών. Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι προϊόντων παραμένουν στα λιμάνια ή στα τελωνεία, ενώ ευπαθή προϊόντα, όπως ντομάτες, φρούτα και άλλα, κινδυνεύουν να καταστραφούν. Χτες στο λιμάνι του Ηρακλείου σημειώθηκε μεγάλη ένταση, όταν ιδιοκτήτες φορτηγών προσπάθησαν να εμποδίσουν 20 νταλίκες με ευπαθή προϊόντα να μπουν στο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά.
Στο χορό των κινητοποιήσεων, μπαίνουν από τις 5 τα ξημερώματα και οι ταξιτζήδες, με 24ωρη απεργία, ζητώντας μεγαλύτερες αυξήσεις στα κόμιστρα, πέραν του 5% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επικαλούμενοι και αυτοί την υψηλή τιμή των καυσίμων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ