Σε ανοδική πορεία

Υστερα από τρεις ημέρες απωλειών
Τρίτη, 13 Μαΐου 2008 00:01

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ έδαφος κινήθηκαν για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι υψηλότερες τιμές μετάλλων και η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα τόνωσαν την αισιοδοξία των επενδυτών. Στη Wall Street τα κέρδη τεχνολογικών μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης οδήγησαν το Nasdaq σε άνοδο πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα.

Στην Ευρώπη τα κέρδη των blue chip ήταν μέτρια, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα κέρδη μετοχών τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης οδήγησαν σε άνοδο πάνω από 1% το Nasdaq εν μέσω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και των ελπίδων ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να μην είναι στη χειρότερη φάση της, αλλά και των ενισχυμένων τιμών των μετάλλων.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 6.220,60 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με άνοδο 0,32% έκλεισε στις 4.976,21 μονάδες και ο DAX με κέρδη 0,47% τερμάτισε στις 7.035,95 μονάδες.

Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,3% στις 325,77 μονάδες.

Σε ιστορικό υψηλό κινήθηκε η μετοχή της Dana Petroleum στο Λονδίνο, μετά την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας.

Σημειώνεται ότι οι κλάδοι πρώτων υλών και ενέργειας είναι οι μόνοι κλάδοι από τους 10 του δείκτη MSCI World Index που έχουν σημειώσει άνοδο αυτό τον χρόνο, καθώς τα εμπορεύματα επιδίδονται σε «ράλι» λόγω της αυξημένης ζήτησης στις αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας.

Στο επίκεντρο της ανόδου βρέθηκε και ο κλάδος λιανικής με την Wal-Mart Stores, τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής παγκοσμίως, να βρίσκεται σε υψηλό δύο εβδομάδων, καθώς η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου στα 124,40 δολάρια το βαρέλι αναμένεται να ενισχύσει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Επίσης, στην κερδοφορία επέστρεψαν και η μετοχές της ασφαλίστριας ομολόγων ΜΒΙΑ, μετά την ανακοίνωση ότι παρά τις τρίτες κατά σειρά τριμηνιαίες ζημιές που εμφάνισε δήλωσε ότι έχει «επαρκή ρευστότητα».

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,64% στις 13.743,36 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα