Στην Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων η συμφωνία για ΟΤΕ

Τρίτη, 13 Μαΐου 2008 09:27

ΣΗΜΕΡΑ ή το αργότερο μέχρι και το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εγκρίνει το τελικό κείμενο της συμφωνίας μεταξύ του Δημοσίου και της Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ.

Οι τελευταίες «πινελιές» μπαίνουν πλέον στη συμφωνία μετόχων που θα υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο με την Deutsche Telekom για τη στρατηγική συμμαχία που θα συνάψει η γερμανική εταιρεία με τον ΟΤΕ.

Χθες, ο υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε και πάλι με τους συμβούλους αποκρατικοποίησης του Δημοσίου (CSFB, UBS Warburg, EFG Eurobank) οι οποίοι και του παρέδωσαν ένα σχέδιο για το κείμενο της συμφωνίας.

Με την παράδοση του τελικού κειμένου το οποίο εμπεριέχει τις παρατηρήσεις και των δύο πλευρών μένει πλέον η έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων η οποία είναι ενδεχόμενο να συνεδριάσει σήμερα ή το αργότερο μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΑ είχε συνεδριάσει και την περασμένη Πέμπτη οπότε είχε εγκρίνει τα βασικά σημεία της συμφωνίας μετόχων που αφορούν τη διοίκηση και το δικαίωμα άσκησης βέτο σε στρατηγικές αποφάσεις εκ μέρους του Δημοσίου καθώς και την αύξηση του ποσοστού της DT στον ΟΤΕ.

Το κείμενο της συμφωνίας θα πρέπει επίσης να πάρει την έγκριση της Κυβερνητικής Επιτροπής αλλά και της Βουλής. Η συμφωνία βέβαια τελεί και υπό την αίρεση και την έγκρισης της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Deutsche Telekom πριν αρχίσει η εφαρμογή της.

Πλαφόν στις αποζημιώσεις

«Στάσιμο» παραμένει το πλαφόν στις αποζημιώσεις που παίρνουν οι υπάλληλοι του ΟΤΕ όταν συνταξιοδοτούνται.

Ο ¶ρειος Πάγος έκρινε ότι πρέπει να παραμείνει στα τωρινά επίπεδα και να μην αυξηθεί, αφού οι περιορισμοί στο σχετικό πλαφόν «γίνονται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, προς οικονομική ανακούφιση του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των τραπεζών και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Και τούτο, διότι η εν λόγω δαπάνη επιβαρύνει τους φορολογουμένους και στο κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών από τους Οργανισμούς αυτούς».

Σημειώνεται ότι όταν συνταξιοδοτείται το προσωπικό του ΟΤΕ, λόγω συμπληρώσεως 30ετούς υπηρεσίας των ανδρών και 15ετούς των έγγαμων γυναικών ή εκείνων που έχουν ανήλικα παιδιά, δίδεται ανώτατη αποζημίωση που ανέρχεται στα 15.000 ευρώ.

Ασφαλιστικά μέτρα

Συζητήθηκε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ΟΜΕ - ΟΤΕ κατά της διοίκησης του Οργανισμού, με την οποία οι εργαζόμενοι ζητούν να ενημερωθούν για την εξαγορά του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom, καθώς και για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε αυτούς. Η ΟΜΕ - ΟΤΕ ζητάει, ειδικότερα, να εκδοθεί προσωρινή διαταγή προκειμένου εντός δύο ημερών να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η έκδοση της προσωρινής διαταγής αναμένεται σήμερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα