Societe Generale: Μειωμένα κατά 23% τα κέρδη πρώτου τριμήνου

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών
Τρίτη, 13 Μαΐου 2008 09:51
UPD:10:13

Κάμψη της τάξεως του 23% εμφάνισε η κερδοφορία της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας – βάσει κεφαλαιοποίησης – Societe Generale, καθώς αυξήθηκαν οι επισφάλειες αλλά και οι διαγραφές λόγω της κρίσης στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκου χρέους.

Τα καθαρά κέρδη της SocGen διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε 1,1 δισ. ευρώ ή 2,06 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 1,43 δισ. ευρώ ή 3,26 ευρώ ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Παρά την μείωσή τους, ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι τα ανέμεναν στα 949 εκατ. ευρώ.

Στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής, οι διαγραφές ανήλθαν το εξεταζόμενο διάστημα σε 1,18 δισ. ευρώ, με τα κέρδη να υποχωρούν κατά 79% στα 139 εκατ. ευρώ. Στη μονάδα asset management, οι επιβαρύνσεις διαμορφώθηκαν στα 274 εκατ. ευρώ, λόγω της σύστασης fund για την προστασία των πελατών από τις ζημίες.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε χθες την τοποθέτηση του Φρεντερίκ Ουντεά στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο Ουντεά θα διαδεχτεί τον Ντανιέλ Μπουτόν, ο οποίος παραιτήθηκε από την SocGen μετά το σκάνδαλο με τον πρώην trader της τράπεζας Ζερόμ Κερβιέλ, οι παράνομες συναλλαγές του οποίου θεωρείται ότι οδήγησαν σε ζημίες 4,9 δισ. ευρώ.

Οι ανωτέρω απώλειες επιβάρυναν το τέταρτο τρίμηνο του 2007, όταν η SocGen είχε προχωρήσει, συν τοις άλλοις, και σε διαγραφές 2,05 δισ. ευρώ λόγω της έκθεσής της σε ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου.

Οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει φέτος στο Παρίσι κατά 23%, έναντι πτώσης 9,3% που έχουν σημειώσει οι μετοχές της μεγαλύτερης ανταγωνίστριάς της BNP Paribas και ανόδου 10% που έχουν σημειώσει αυτές της Credit Agricole.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα