Κατακόρυφη πτώση σημειώνει το συνολικό ποσό των συγκεντρωμένων κεφαλαίων παρά τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή όλων των εποχών στις ΗΠΑ.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008, οι δημόσιες εγγραφές (IPO) διεθνώς υποχώρησαν σημαντικά μετά την πιστωτική κρίση και τη συνεχιζόμενη οικονομική αναταραχή, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ernst & Young. Ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών σημείωσε πτώση κατά 60% το πρώτο τρίμηνο του 2008 συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2007 και κατά 38% σε σχέση με πρώτο τρίμηνο του 2007.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, 40,9 δις δολάρια Η.Π.Α. συγκεντρώθηκαν στις 236 δημόσιες εγγραφές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008, ποσό χαμηλότερο κατά 60% συγκριτικά με τα 102,1 δις δολάρια Η.Π.Α. που συγκεντρώθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο, παρά τα 19,6 δις δολάρια Η.Π.Α. που συγκέντρωσε η εταιρεία Visa Inc. στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή όλων των εποχών στις Η.Π.Α.
Απέναντι στη συνεχιζόμενη αστάθεια και τις αυστηρότερες αποτιμήσεις, 83 εταιρείες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, απέσυραν τις δημόσιες εγγραφές τους το πρώτο τρίμηνο του 2008, ενώ 24 εταιρείες ανέβαλαν τη δημόσια εγγραφή τους1.
«Η κρίση του πιστωτικού κλάδου και οι ασταθείς συνθήκες της αγοράς οδήγησαν αναπόφευκτα στην επιβράδυνση της παγκόσμιας δραστηριότητας IPO», επισημαίνει ο κ. Χρήστος Πελεντρίδης, επικεφαλής του Τμήματος Ελεγκτικού και Συμβούλων Επιχειρηματικού Κινδύνου της Ernst & Young Ελλάδος, με σημαντική εμπειρία σε ξένα IPO.
«Παρόμοια τάση παρατηρείται και στις ελληνικές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν δημόσια εγγραφή σε ένα από τα ξένα χρηματιστήρια, κυρίως του Λονδίνου. Παρόλ’ αυτά, τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν οι εταιρείες Visa Inc., China Railway Construction Corp Ltd και Reliance Power Ltd αποδεικνύουν ότι οι ισχυρές εταιρείες εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Μολονότι οι ώριμες αγορές παρουσιάζουν ύφεση, οι αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους και θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν την παγκόσμια δραστηριότητα IPO, όσο διαρκεί η εύρωστη οικονομική τους ανάπτυξη».
Τρεις από τις 10 κορυφαίες δημόσιες εγγραφές για το πρώτο τρίμηνο του 2008 σημειώθηκαν στην Κίνα, ενώ η Αυστραλία παρουσίασε το μεγαλύτερο αριθμό συμφωνιών (30) διεθνώς, και ακολουθούν η Κίνα (29), η Ιαπωνία (22), ο Καναδάς (20), η Πολωνία (17) και η Ινδία (16). Συνολικά, οι Η.Π.Α., η Κίνα και η Ινδία κατέχουν τις πρώτες θέσεις σε δημόσιες εγγραφές με βάση τη συγκέντρωση κεφαλαίων, καθώς τους αναλογεί το 82% του παγκόσμιου συνόλου με 20,8 δις, 8,6 δις και 4 δις δολάρια Η.Π.Α. αντίστοιχα.
Με βάση τα συγκεντρωμένα κεφάλαια, τα χρηματιστήρια New York Stock Exchange (NYSE), Hong Kong Stock Exchange (HKSE) και NASDAQ ήταν τα τρία κορυφαία χρηματιστήρια, αντίστοιχα, γι’ αυτό το τρίμηνο. Εντούτοις, η χρηματιστηριακή αγορά Australian exchange (ASX) εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο όσον αφορά στον αριθμό των δημόσιων εγγραφών, ενώ ακολουθούν οι αγορές AIM του Λονδίνου και NASDAQ της Νέας Υόρκης.
Χάρη στη δημόσια εγγραφή της Visa Inc., ο κλάδος χρηματοοικονομικών είναι με διαφορά ο επικρατέστερος, συγκεντρώνοντας άνω του 50% του συνόλου των κεφαλαίων, ενώ ακολουθούν τα βιομηχανικά προϊόντα (16%) και η ενέργεια και ο ηλεκτρισμός (14%). Με γνώμονα τον απόλυτο αριθμό των δημόσιων εγγραφών, οι εταιρείες υλικών διατηρούν το προβάδισμα με μερίδιο στην αγορά δημόσιων εγγραφών που ανέρχεται στο 26%, ενώ ακολουθούν τα βιομηχανικά προϊόντα (12%) και τα χρηματοοικονομικά (11%).
«Παρά την αναστάτωση στις αγορές το 2008, οι κορυφαίες εταιρείες στις αγορές με ισχυρά επιχειρησιακά μοντέλα θα εξακολουθήσουν να χαίρουν ικανοποιητικής αποδοχής από τις δημόσιες αγορές του κόσμου. Εκτιμούμε ότι ροή δημόσιων εγγραφών παραμένει ισχυρή, ενώ οι εταιρείες που απέσυραν ή ανέβαλαν την αρχική δημόσια εγγραφή μετοχών τους θα επιχειρήσουν και πάλι τη δημόσια εγγραφή τους μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς», υπογραμμίζει ο κ. Χρήστος Πελεντρίδης.