Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin

Τρίτη, 13 Μαΐου 2008 15:17

Συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (13-14/5/2008) στις Βρυξέλλες τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, στα οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πλούταρχος Σακελλάρης.

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων:

Α. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

1. Οικονομική κατάσταση

Θα συζητηθούν οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις καθώς και οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

2. Συζήτηση προσανατολισμού για τις δημοσιονομικές πολιτικές

Θα γίνει συζήτηση σχετικά με την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη φέτος και το 2009 και θα υιοθετηθούν σχετικά οριζόντιοι προσανατολισμοί.

3. Παρακολούθηση των μισθολογικών εξελίξεων

Θα συζητηθούν οι μισθολογικές εξελίξεις στις χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο των υφιστάμενων πληθωριστικών πιέσεων και σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης που έγινε το Νοέμβριο του 2007.

4. Αμοιβές των Διευθυντικών Στελεχών Επιχειρήσεων

5. Παρουσίαση της ανακοίνωσης της Επιτροπής για τα 10 χρόνια της ΟΝΕ

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Χοακίν Αλμούνια θα παρουσιάσει την ανακοίνωση της Επιτροπής στις 7 Μαΐου για τα 10 χρόνια της ΟΝΕ.

Β. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN

1. Ποιότητα των Δημοσίων Οικονομικών: Αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών για κοινωνικές μεταβιβάσεις και εκπαίδευση

Το Συμβούλιο καλείται να υιοθετήσει προσχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των κοινωνικών μεταβιβάσεων και των δαπανών για την παιδεία.

2. Επενδυτικό πλαίσιο για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων

Αναμένεται να τεθεί προς υιοθέτηση σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Ecofin σχετικά με την κοινή πρωτοβουλία της Ε. Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη διαμόρφωση μέχρι το 2010 ενός ενιαίου επενδυτικού πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Σκοπό της πρωτοβουλίας αυτής αποτελεί η κοινή προώθηση όλων των μορφών χρηματοδότησης για την υποστήριξη των επενδύσεων στην περιοχή, μέσω της σταδιακής εναρμόνισης και συντονισμού όλων των χρηματοδοτικών δράσεων, τόσο των κοινοτικών όσο και αυτών που αναλαμβάνονται από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και επιμέρους δωρητές. Ως ενδιάμεσος στόχος έχει τεθεί η ανάληψη εντός του 2008 μιας Πρωτοβουλίας για τις Υποδομές στα Δυτικά Βαλκάνια.

3. Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

α. Ρυθμίσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Υποβάλλεται, προς υιοθέτηση από το Συμβούλιο ECOFIN, σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο αντανακλά τα αποτελέσματα των συζητήσεων κατά το ¶τυπο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών τον περασμένο μήνα στο Brdo για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ε.Ε. Με το σχέδιο, επισημαίνονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ε.Ε. και να βελτιωθούν οι μηχανισμοί προληπτικής εποπτείας. Το σχέδιο συμπερασμάτων συνοδεύεται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των σχετικών ενεργειών. Ειδικότερα, προτείνεται να δοθεί ευρωπαϊκή διάσταση στην άσκηση των εποπτικών καθηκόντων των αρμόδιων εθνικών αρχών. Αυτή συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, εντατικοποίηση της διασυνοριακής συνεργασίας σε όλους τους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Επιπλέον προϋποθέτει την ενσωμάτωση, μέχρι τα μέσα του 2009, στα καταστατικά των εθνικών εποπτικών αρχών της πρόβλεψης για συνεργασία τους σε κοινοτικό επίπεδο, καθώς και τη συμπερίληψη των στόχων αυτών στην κοινοτική χρηματοπιστωτική νομοθεσία.

Περαιτέρω, υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των επιτροπών σε διευρωπαϊκό επίπεδο και την ανάθεση σε αυτές συγκεκριμένων καθηκόντων για την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και της σύγκλισης εποπτικών πρακτικών. Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην διαμόρφωση ομοιογενών διαδικασιών δημοσιοποίησης πληροφοριών. Αναφορικά με το ρόλο των εποπτικών επιτροπών, υπογραμμίζεται η σημασία της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων τους για την εποπτεία χρηματοπιστωτικών εταιριών και ομίλων, που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφέρεται, επίσης, το Μνημόνιο Συνεργασίας, που συμφωνήθηκε πρόσφατα μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών, εθνικών εποπτικών αρχών και Υπουργών Οικονομίας για τη διασυνοριακή χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη διαχείριση χρηματοπιστωτικών κρίσεων.

β. Ανακοίνωση της Ε. Επιτροπής για τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση

Το θέμα αποτελεί πρωτοβουλία της Ε. Επιτροπής για τη βελτίωση της κατανόησης από τους πολίτες της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών και των προϊόντων τους. Οι πολίτες θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα να εκτιμούν τα δεδομένα των αγορών - και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν. Η εκπαίδευση αυτή σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει την ευθύνη των παραγόντων του χρηματοπιστωτικού τομέα έναντι των πελατών τους.

γ. Λευκή Βίβλος για την ενυπόθηκη πίστη

Υποβάλλεται προς υιοθέτηση σχέδιο συμπερασμάτων για την ενοποίηση της αγοράς παροχής στεγαστικών δανείων στην Ε.Ε. Eπί του θέματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει Λευκή Βίβλο, που συνοδεύει το κείμενο. Στα συμπεράσματα επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μεγαλύτερη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της ενιαίας αγοράς για να βελτιωθούν οι μηχανισμοί παροχής ενυπόθηκης πίστης. Πρωταρχικός στόχος είναι να αυξηθούν τα οφέλη για τους καταναλωτές και να υπάρξει μεγαλύτερη ποικιλία στεγαστικών προϊόντων, που παρέχονται διασυνοριακά. Παράλληλα αναγνωρίζεται ότι πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα της πληροφόρησης προς τους δανειολήπτες.

4. Διάλογος με τρίτες χώρες: Οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πτυχές

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών από την Ε. Επιτροπή, σχετικά με το διάλογο της Ε.Ε. με τους βασικούς εταίρους της επί μακροοικονομικών, χρηματοπιστωτικών και θεσμικών θεμάτων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με αυτά, με ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία της Συνόδου Ε.Ε.-ΗΠΑ στις 12/6/2008 και της Συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών ΕΕ-Ασίας στις 16 Ιουνίου.

5. Φορολογία

α. Έμμεση φορολογία: Καταπολέμηση της φορολογικής απάτης

Η Σλοβένικη Προεδρία συνέταξε σχέδιο συμπερασμάτων για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ και κυρίως της λεγόμενης κυκλικής απάτης. Προτείνεται να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση της Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ των Κ-Μ. Το Συμβούλιο καλείται επίσης, να αποφασίσει σχετικά με το αν θα κληθεί η Επιτροπή να υποβάλλει πρόταση για την πιλοτική εφαρμογή της αντιστροφής της φορολογικής υποχρέωσης από την Αυστρία, με την προϋπόθεση της παρακολούθησης εφαρμογής προγράμματος από τη διαχειριστική επιτροπή και της διασφάλισης της επιστροφής, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, του Κ-Μ στο συμβατικό σύστημα ΦΠΑ, μέχρις ότου το Συμβούλιο καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα με βάση τα αποτελέσματα του προγράμματος.

β. Φορολογία εισοδημάτων από αποταμιεύσεις

Το θέμα της φορολογίας των αποταμιεύσεων θα συζητηθεί με πρωτοβουλία της σλοβένικης προεδρίας, προκειμένου να παρουσιασθούν οι βασικές αρχές και απόψεις της Επιτροπής και να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις από το Συμβούλιο.

6. Στρατηγική για την εξέλιξη της Τελωνειακής Ένωσης

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών της Κοινότητας για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού τελωνειακού περιβάλλοντος, εκδόθηκε εκσυγχρονισμένος Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας και συμφωνήθηκε η Ανακοίνωση σχετικά με την «Στρατηγική ως προς την εξέλιξη της Τελωνειακής Ένωσης». Στη συνέχεια, αποφασίσθηκε η περαιτέρω προώθηση της Ανακοίνωσης καθώς και σχετικό Σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου προς έγκριση από το Συμβούλιο ECOFIN. Βασικός στόχος είναι η απλοποίηση και ασφάλεια των τελωνειακών διαδικασιών και η εξοικονόμηση χρόνου και κόστους.

7. Προσχέδιο γενικού προϋπολογισμού 2009

Το προσχέδιο 2009 που θα παρουσιαστεί από την Επιτροπή, περιλαμβάνει 134,4 δις ευρώ σε δεσμεύσεις (αύξηση κατά 3,1% σε σχέση με το 2008), και 116,7 δις ευρώ σε πληρωμές (μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το 2008). Οι πληρωμές ανέρχονται στο 0,90% του ΑΕΕ(Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος) της Ε.Ε. και οι υποχρεώσεις στο 1,04% του ΑΕΕ.

Η Ε. Επιτροπή προτάσσει τις ακόλουθες προτεραιότητες για το 2009:

• Προώθηση των επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση,

• Προώθηση των πολιτικών προτεραιοτήτων που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Λισσαβόνας (έρευνα, περιβάλλον και ενέργεια),

• Συνέχεια των δράσεων που έχουν αναληφθεί τα προηγούμενα έτη,

• Επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των νέων Κ-Μ στις κοινές πολιτικές

• Ανάληψη επιχειρήσεων για ειρήνευση και σταθερότητα στο πλαίσιο της άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα