Γ. Παπανδρέου: Νέα αναπτυξιακή προγραμματική συμφωνία

Επίθεση εφ' όλης της ύλης στην κυβέρνηση
Τρίτη, 13 Μαΐου 2008 17:14
UPD:17:55

Τους βασικούς άξονες μιας «νέας αναπτυξιακής στρατηγικής προγραμματικής συμφωνίας» παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Παράλληλα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, με αιχμή την οικονομική της πολιτική.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για επιβολή κλίματος μοιρολατρίας μέσω των πολιτικών της, τονίζοντας πως «υπάρχει διέξοδος».

Αναφερόμενος ειδικά στην προωθούμενη οικονομική πολιτική, έκανε λόγο για «μία πορεία κι έναν κατήφορο που είναι αρνητικός για τη χώρα μας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε πως «η ελληνική οικονομία, παρά τους θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, οδεύει ολοταχώς σε μια δομική κρίση» τονίζοντας πως οι περισσότεροι πολίτες δεν απολαμβάνουν τα οφέλη. «Τα οφέλη, τα απολαμβάνουν λίγοι, κι αυτό, δημιουργεί την αίσθηση και είναι πραγματικότητα του ανοίγματος μιας ψαλίδας ανισότητας, κοινωνικής και οικονομικής, στη χώρα μας. Η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια οξύνονται, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά για τους νέους, τους συνταξιούχους, θα έλεγα όμως και για σας, τους επιχειρηματίες» σημείωσε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της ακρίβειας, υποστήριξε πως «οι πληθωριστικές πιέσεις πυροδοτούνται και από συγκεκριμένες πολιτικές της κυβέρνησης».

Καταλογίζοντας στη ΝΔ πελατειακή αντίληψη, τόνισε πως η κυβερνητική πολιτική εθελοτυφλεί και πως «με τις επιλογές της, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά διογκώνει ταυτόχρονα, φαλκιδεύει, αν θέλετε, κάθε δυνατότητα επίλυσής τους στο μέλλον».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ακόμη σε διαφορές, που όπως είπε, έχει το κόμμα του από τη ΝΔ, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη πρέπει να στηριχθεί σε παραγωγικές επενδύσεις μακροχρόνιας δέσμευσης και στην αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, επανέλαβε πως για το ΠΑΣΟΚ «κεντρική επιδίωξη του δημόσιου τομέα είναι να προασπίζεται τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου και να διασφαλίζει τη διάχυση των ωφελειών σε όλους», ενώ για τις εργασιακές σχέσεις τόνισε πως στόχος είναι η επένδυση στον άνθρωπο.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ πως «στις επιχειρήσεις εθνικής στρατηγικής σημασίας, οι οποίες διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών, προσφέρουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει τον κυρίαρχο λόγο στις αποφάσεις και στο σχεδιασμό».

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου ανέλυσε τις τέσσερις βασικές αρχές που συγκροτούν τη νέα αναπτυξιακή συμφωνία συμφωνία.

Όπως είπε, πρώτη αρχή είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου, «αυτό που λέμε, “πράσινη ανάπτυξη”». «Με την πρόταξη δηλαδή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, με ισχυρά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα για τις επενδύσεις σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, έντασης, γνώσης, καινοτομίας, που θα συνδυάζονται βεβαίως με το ευρύτερο πρόταγμα της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά θα διαμορφώνουν και νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα αξιοποιούν το περιβάλλον ως ένα πλεονέκτημα στην παραγωγή».

Ως δεύτερη αρχή ανέφερε τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και εξειδικεύοντας επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει την εφαρμογή ενιαίας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, που αναπροσαρμόζεται με βάση τον τιμάριθμο κι η οποία στηρίζει τη δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος, δίχως να δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία.

Παράλληλα, αφού υποστήριξε πως η ελληνική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών λειτουργεί με τρόπο στρεβλό παράγοντας ακρίβεια και ανισότητες, τόνισε πως «πρέπει επίσης να ακολουθήσουμε μία συνεπή πολιτική ενάντια στα καρτέλ και στις επιχειρηματικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, να χτυπήσουμε αυτή την αντίληψη, που οδηγεί σε αύξηση τιμών και μείωση του παραγόμενου προϊόντος».

Αναφερόμενος στην τρίτη αρχή μίλησε για την ανάγκη πάταξης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μία οικονομία ανταγωνιστική, χωρίς να χτυπήσουμε τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία και χωρίς να διαμορφώσουμε ένα σταθερό πια και για τον επιχειρηματία ρυθμιστικό πλαίσιο» σημείωσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα