ΜΕΙΚΤΑ πρόσημα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά blue chips, με τους περισσότερους δείκτες να σημειώνουν οριακή άνοδο καθώς οι ενδείξεις για την ανθεκτικότητα των αμερικανικών λιανικών πωλήσεων δεν ήταν αρκετές ώστε να επισκιάσουν τις πληθωριστικές ανησυχίες και την αναζωπύρωση των φόβων για περαιτέρω διαγραφές αξιών τραπεζών. Οι αποθαρρυντικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, και Wal Mart οδήγησαν στο… κόκκινο τους δείκτες στη Wall Street. Η ομιλία του επικεφαλής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Μπέν Μπερνάνκι, ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών καθώς ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι η αγορές δεν έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα παρά τις προσπάθειες.
Για τέταρτη διαδοχική ημέρα η Barclays σημείωσε απώλειες στο Λονδίνο, μετά την άνοδο του πληθωρισμού σε υψηλό εξαετίας, παρασύροντας χαμηλότερα τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου.
Πτωτικά κινήθηκε και ο ενεργειακός κλάδος με τη Royal Dutch Shell να υποχωρεί σημαντικά μετά τη δημοσίευση έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, (ΙΕΑ) η οποία θέλει τη ζήτηση για το αργό να μειωθεί σημαντικά.
Ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,14% στις 6.211,90 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 7.060,19 μονάδες και ο CAC 40 τερμάτισε με κέρδη 0,45% στις 4.998,67 μονάδες.
Στο χρηματοοικονομικό τομέα στο επίκεντρο των απωλειών βρέθηκαν οι JPMorgan Chase & Co και Citigroup, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η Bank of America.
Σημαντικές απώλειες σημείωσε και η μετοχή της HP, στον απόηχο της είδησης εξαγοράς της Electronic Data Systems.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μπερνάνκι, οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές, έχουν βοηθήσει πολύ, ενώ οι πιέσεις για τις χρηματοοικονομικές έχουν ελαττωθεί σημαντικά.
Όπως τόνισε στην σημερινή ομιλία του σε εκδήλωση για τις κεφαλαιαγορές που διοργάνωσε η Fed της Ατλάντα, «αυτά τα σημάδια είναι καλοδεχούμενα, αλλά υπό τις δεδομένες συνθήκες, η κεφαλαιαγορές απέχουν ακόμη από την κανονική τους μορφή».
Ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,53% στις 13.953,73 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ