Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, για τον ΟΤΕ:
«Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων που συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας για τη στρατηγική συμμαχία του ελληνικού Δημοσίου με την εταιρία Deutsche Telekom για τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας. Η ρύθμιση και των τελευταίων θεμάτων που ήταν ανοικτά στις συζητήσεις των συμβούλων των δύο πλευρών, άνοιξε το δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά τη ψήφισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Επίσης, εκκρεμούν και μία σειρά από άλλες απαραίτητες εγκρίσεις για να ισχύσει η συμφωνία, όπως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές των χωρών, στις οποίες δραστηριοποιούνται οι δύο εταιρίες.
Η συμφωνία αυτή με έναν από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς στην Ευρώπη και τον κόσμο, ανοίγει μια νέα σελίδα όχι μόνο για τον ΟΤΕ, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Θα λειτουργήσει προς όφελος της επιχείρησης, των εργαζόμενων της, των Ελλήνων καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Εδώ και μερικά χρόνια, ο ΟΤΕ λειτουργεί πλέον σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο της απελευθερωμένης και παγκοσμιοποιημένης τηλεπικοινωνιακής αγοράς, η συνεργασία του με μία από τις μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες της Ευρώπης και του κόσμου, τον ενισχύει με σημαντικά διοικητικά, οικονομικά, τεχνολογικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα. Παράλληλα, ενισχύεται συνολικά ο τομέας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, με την έλευση μιας μεγάλης και αξιόπιστης εταιρίας. Και αυτό έχει βέβαια πολύ μεγάλη σημασία για την περαιτέρω πρόοδο της χώρας και της οικονομίας της. Η συμφωνία αυτή τοποθετεί σε καλύτερη θέση τη χώρα μας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι μετά τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, η Ελλάδα έχει καταστεί μία χώρα ιδιαίτερα ελκυστική για μεγάλες επενδύσεις. Διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο τις διαπραγματεύσεις και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της συμφωνίας.
Η συμφωνία ολοκληρώθηκε μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, στις οποίες η ελληνική Κυβέρνηση είχε την πλήρη υποστήριξη των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων της. Το τελικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα σύμφωνο με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Εκεί αναφέρεται ξεκάθαρα ότι: «Ποσοστό της συμμετοχής του κράτους στον ΟΤΕ μεταβιβάζεται σε κατάλληλο χρόνο, ώστε η εταιρία να λειτουργήσει στη νέα απελευθερωμένη αγορά με στρατηγική συνεργασία αλλά και το κατάλληλο μάνατζμεντ, το οποίο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της».
Με τη συμφωνία που εγκρίθηκε σήμερα, εξασφαλίζεται μία ισορροπημένη μετοχική σύνθεση και ένα ισορροπημένο διοικητικό σχήμα μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της D.T. Kαι οι δύο πλευρές, με την ενεργοποίηση της συμφωνίας, θα έχουν το 25% συν μία μετοχή του ΟΤΕ. Η ισορροπημένη μετοχική σύνθεση αντανακλάται και στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ. Με την ενεργοποίηση της συμφωνίας, το νέο Δ.Σ. θα έχει 10 μέλη, από τα οποία τα πέντε θα προτείνονται από το ελληνικό Δημόσιο και τα πέντε από το στρατηγικό μας σύμμαχο. Το καθημερινό μάνατζμεντ θα ασκείται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος θα προτείνεται από την πλευρά του στρατηγικού συμμάχου και θα εγκρίνεται από την ελληνική πλευρά. Το ελληνικό Δημόσιο θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας μέχρι δύο φορές σε προτεινόμενα ονόματα, αν κριθεί ότι δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Οι υποψήφιοι για την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου θα πρέπει να πληρούν ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως να έχουν υψηλό επίπεδο κατάρτισης και εμπειρίας και να είναι άριστοι γνώστες της ελληνικής γλώσσας. Το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί ισχυρά δικαιώματα αρνησικυρίας σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις του ΟΤΕ και των θυγατρικών του επιχειρήσεων για θέματα στρατηγικής σημασίας για τον Οργανισμό και για θέματα εθνικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης και άμυνας. Εννοείται ότι οι εκτεταμένες αρμοδιότητες της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την έγκριση των τιμολογίων του Οργανισμού και τους όρους διάθεσης του δικτύου του Οργανισμού στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, ουδόλως επηρεάζονται.
Για μία μεταβατική περίοδο, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ θα παραμείνει ο κ. Παναγής Βουρλούμης που κατέχει τις θέσεις αυτές τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχει συμβάλει στην αναδιάρθρωση και εξυγίανση του Οργανισμού. Και θέλω εδώ να τονίσω ότι χωρίς την υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης του ΟΤΕ, δεν θα ήταν δυνατό να υπάρχει σήμερα επενδυτικό ενδιαφέρον ούτε βέβαια μία συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας. Η συμφωνία προβλέπει ότι, εφόσον οι θέσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου καλύπτονται από διαφορετικά πρόσωπα, το Δ.Σ. του ΟΤΕ θα εκχωρεί τις εκτελεστικές αρμοδιότητες που αφορούν την καθημερινή διαχείριση, σε μία Εκτελεστική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν τέσσερα μέλη, δύο μέλη από εκείνα που έχουν προταθεί από την Κυβέρνηση και δύο από εκείνα που έχουν προταθεί από το στρατηγικό σύμμαχο. Στην Εκτελεστική Επιτροπή, θα προεδρεύει ο Διευθύνων Σύμβουλος και εννοείται ότι, σε περιπτώσεις ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
Η έγκριση του ελληνικού Δημοσίου είναι απαραίτητη για μία σειρά από οικονομικά, επιχειρηματικά και εταιρικά ζητήματα. Επίσης, για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης και εθνικής άμυνας της χώρας.
1) Για όλα τα ζητήματα που προβλέπονται στο νόμο που ψηφίσαμε πρόσφατα στη Βουλή και ανεξάρτητα από το αν ο νόμος αυτός είναι σε ισχύ. Δηλαδή, για θέματα, όπως η διάλυση ή θέση σε εκκαθάριση της εταιρίας, οποιοδήποτε εταιρικό μετασχηματισμό (όπως μετατροπή, συγχώνευση με άλλή, διάσπαση, απόσχιση κλάδου κ.λ.π.), μεταφορά, μεταβολή ή μετατροπή του προορισμού των στρατηγικής σημασίας στοιχείων του ενεργητικού και των βασικών δικτύων και υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και την ασφάλεια της, το ελληνικό Δημόσιο έχει δικαίωμα αρνησικυρίας. Επαναλαμβάνω ότι αυτά ισχύουν ακόμη και αν ο νόμος χρειασθεί να τροποποιηθεί.
2) Για επιχειρηματικά ζητήματα: Για την εταιρική επωνυμία ΟΤΕ και των θυγατρικών του που χρησιμοποιούν τη λέξη ή το συνθετικό ΟΤΕ. Παραμένει το δικαίωμα αρνησικυρίας του Ελληνικού Δημοσίου στην αλλαγή των εμπορικών σημάτων για 24 μήνες, για σημαντικές συναλλαγές πάνω από κάποιο ποσοτικό όριο και μεταξύ των εταιριών των δύο ομίλων, ενώ καθιερώνεται και η υποχρέωση μη ανταγωνιστικής δραστηριότητας του στρατηγικού συμμάχου σε χώρες που έχει σημαντική παρουσία ο ΟΤΕ.
3) Για εταιρικά ζητήματα, όπως η αλλαγή έδρας ή του σκοπού της εταιρίας, συγχωνεύσεις και εξαγορές, έκτακτα μερίσματα, έκδοση χρέους πάνω από συγκεκριμένα όρια που διασφαλίζουν την χρηματοοικονομική ευρωστία της επιχείρησης, απαγόρευση διαγραφής των μετοχών της εταιρίας από το ΧΑ, την έγκριση οικονομικών καταστάσεων κ.λπ.
Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου μειωθεί κάτω από το 10%, παραμένουν πολλά από αυτά τα δικαιώματα. Μόνο, στην ακόμα πιο απίθανη περίπτωση, που η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου υποχωρήσει κάτω από το 5%, δεν ισχύει η συμφωνία μετόχων. ¶ρα, στην ουσία η συμφωνία μετόχων ισχύει στο διηνεκές.
Η τιμολογιακή πολιτική, όπως προανέφερα, είναι ευθύνη της ελληνικής Κυβέρνησης. Ο ρυθμιστής είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που έχει την ευθύνη να εγκρίνει τα τιμολόγια. Προβλέπονται διαδικασίες διαβούλευσης για τα εργασιακά θέματα, συλλογικές συμβάσεις και αλλαγές κανονισμών προσωπικού, ενώ εφαρμόζεται η ελληνική εργατική νομοθεσία.
Αν η συμμετοχή του στρατηγικού συμμάχου υποχωρήσει κάτω από το 25%, τότε το ελληνικό Δημόσιο έχει την πλειοψηφία του Δ.Σ., η Εκτελεστική Επιτροπή καταργείται και ο Διευθύνων Σύμβουλος ορίζεται από το ελληνικό Δημόσιο. Ο στρατηγικός σύμμαχος δεν μπορεί να πωλήσει ούτε να αγοράσει μετοχές χωρίς την έγκριση του Δημοσίου έως το τέλος του 2011. Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο έχει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης, σε κάθε πώληση μετοχών από το στρατηγικό σύμμαχο. Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που αλλάξει ο έλεγχος της ίδιας της D.T. – για παράδειγμα μέσω μίας συγχώνευσης – το Δημόσιο μπορεί να επαναγοράσει τις μετοχές του ΟΤΕ.
Έρχομαι τώρα στους οικονομικούς όρους της συμφωνίας:
Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η συμφωνία, ο στρατηγικός σύμμαχος θα πρέπει να αγοράσει από το ελληνικό Δημόσιο 3% των μετοχών του ΟΤΕ στην τιμή των 29,75 ευρώ ανά μετοχή. Όπως και σε περιπτώσεις άλλων συναλλαγών που έχουν αναφερθεί στον Τύπο, η τιμή αυτή συμπεριλαμβάνει το μέρισμα χρήσης του 2007. Δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει 442, 3 εκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει και μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα για το ελληνικό Δημόσιο. Εάν το Ελληνικό Δημόσιο επιλέξει εντός ενός έτους από την ενεργοποίηση της συμφωνίας να πωλήσει έως ένα 5% των μετοχών του, τότε διασφαλίζεται τιμή τουλάχιστον 27,50 ευρώ ανά μετοχή. Για ένα επιπλέον 10% (ή 15% αν δεν έχει γίνει χρήση του 5%) μέχρι το τέλος του 2011 προβλέπεται το δικαίωμα του ελληνικού Δημοσίου να εισπράξει ένα ποσοστό υπερτιμήματος σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή των 20 τελευταίων ημερών, το οποίο κυμαίνεται από 15% έως 20% ανάλογα με το χρόνο άσκησης του δικαιώματος. Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της συμμετοχής της στον ΟΤΕ. Σε κάθε περίπτωση, όμως για να γίνει κάτι τέτοιο, θα ζητηθεί νέα έγκριση από τη Βουλή.
Με τη συμφωνία διασφαλίζονται:
Η δημιουργία ανταγωνιστικού και τεχνολογικά προηγμένου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον οξύ ανταγωνισμό του κλάδου
Η παροχή υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών – επέκταση σε νέα προϊόντα
Η ανταγωνιστική τιμολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών
Η ισχυροποίηση και επέκταση του ΟΤΕ στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές
Ο διοικητικός και οργανωτικός εκσυγχρονισμός του ΟΤΕ
Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΤΕ και
Η διασφάλιση των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου.
Είναι μια συμφωνία πρωτοποριακή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη».