Για απαράδεκτους φραγμούς στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια, με υπουργική απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Σταύρου Καλογιάννη, κάνει λόγο η Greenpeace. Όπως διευκρινίζει, η εν λόγω απόφαση πρακτικά απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα κτίρια του Κοινοβουλίου, το Προεδρικό Μέγαρο, το Μέγαρο Μαξίμου και το Ζάππειο για τα οποία, όπως επισημαίνεται, ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας είχε εξασφαλίσει άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Σύμφωνα με την Greenpeace, «η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που στάλθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση, αν και έκανε δύο ολόκληρα χρόνια για να οριστικοποιηθεί, δεν έλαβε καν υπόψη της τις απόψεις των συναρμόδιων υπουργείων (του ΥΠΑΝ εν προκειμένω) και αγνοεί τόσο το πώς λειτουργεί η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών όσο και την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 3468/06)».
Με βάση τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, αναφέρει η Οργάνωση, τα φωτοβολταϊκά πρακτικά αποκλείονται από ζώνες αμιγούς κατοικίας, εφόσον ο ιδιοκτήτης τους πρόκειται να πουλήσει την παραγόμενη πράσινη ενέργεια στο δίκτυο, αφού σε αυτή την περίπτωση χαρακτηρίζονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Στη συνέχεια η Greenpeace μιλά για νομικό πραξικόπημα καθώς, όπως επισημαίνει, η νεα υπουργική απόφαση αναιρεί παλαιότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 19500/2004), κάτι που νομικά δεν στέκει (αφού μια ΥΑ δεν μπορεί να αναιρέσει μια ΚΥΑ) και απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα κτίρια.
Στο δελτίο Τύπου της Οργάνωσης υπενθυμίζεται ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν μέχρι σήμερα δυνατή με προαπαιτούμενη τη γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) για την αισθητικά συμβατή ένταξη των φωτοβολταϊκών. Με τη νέα απόφαση όμως, αποκλείονται, όχι μόνο το κτίριο της Βουλής και τα κυβερνητικά κτίρια που προαναφέρθηκαν, αλλά και μεγάλο μέρος των νησιών που θεωρούνται παραδοσιακοί οικισμοί.
«Η απόφαση αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ συμπληρώνει μια σειρά άλλων παράλογων ρυθμίσεων που ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική ενσωμάτωσης φωτοβολταϊκών σε κτίρια», υπογραμμίζει η Greenpeace, καυτηριάζοντας την άρνηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη να διευκολύνει φορολογικά τους οικιακούς καταναλωτές που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στο σπίτι τους.
Τα παραπάνω, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Greenpeace, «όχι μόνο δεν διευκολύνουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια, αλλά ακυρώνουν στην πράξη κάθε προοπτική ανάπτυξής τους. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αντιμετωπίζει τα φωτοβολταϊκά κατ’ αυτό τον τρόπο».